Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Na západe bude poriadne veterno, vietor potrápi celú krajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na búrky si treba dávať pozor v Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Bratislava 5. mája (TASR) - Na západnom Slovensku môže byť v stredu popoludní poriadne veterno. So silnejším vetrom však treba počítať na celom území krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého i druhého stupňa. Väčšiu časť územia môžu potrápiť aj búrky. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom platia pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Podľa meteorológov môže dosianuť vietor priemernú rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu (km/h), v nárazoch 85 až 95 km/h. "Rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," podotýka SHMÚ.

Výstrahy prvého stupňa platia pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Vietor na danom území môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 km/h, v nárazoch 65 až 85 km/h. So silnejším vetrom však treba počítať aj na horách. Tam môže vietor v nárazoch dosiahnuť priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h, v nárazoch 110 až 135 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje SHMÚ.

Na búrky si treba dávať pozor v Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Spojené s nimi môžu byť krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 30 milimetrov (mm).