Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Slovensko trápi poľadovica, hlásia desiatky úrazov

Na snímke žena sa snaží prejsť po zľadovatenom chodníku pri bytovom dome v Bratislave 23. januára 2024 počas poľadovice. Foto: TASR - Dano Veselský

Polícia upozorňuje na klzké cesty na západnom Slovensku. Informuje o tom na sociálnej sieti. Momentálne tiež eviduje viacero nehôd.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. januára (TASR) - Na západnom Slovensku treba v utorok doobeda počítať s poľadovicou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa, informoval o tom na svojom webe.

Výstraha platí do 10.00 h v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a vo väčšine Trenčianskeho kraja a okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozornil SHMÚ.

Pre Michalovce platí naďalej výstraha druhého stupňa pred povodňami. V Trebišove je vydaná prvostupňová hydrologická výstraha.

Poľadovica si vyžiadala výjazdy záchranárov aj v Košickom a Žilinskom kraji


Výjazdy záchranárov k úrazom i dopravným nehodám sa v prvej polovici utorka netýkali len Bratislavského kraja. Aktualizované štatistiky priblížila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Petra Klimešová.

Potvrdila, že najhoršia situácia bola v Bratislavskom kraji. "Na jeho území sme vyslali 22 ambulancií k úrazom a päť k dopravným nehodám, pri ktorých zohralo úlohu počasie," uviedla Klimešová. V pohotovosti v dôsledku poľadovice boli zdravotníci aj v ďalších krajoch.

"V Košickom kraji si poľadovica vyžiadala 13, v Žilinskom kraji 11 výjazdov zdravotných záchranárov," uviedla Klimešová. "Najmenej, tri výjazdy, sme zaevidovali v Trenčianskom kraji," dodala hovorkyňa OS ZZS.

Poľadovica hrozí podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) aj v stredu (24. 1.). Výstraha pred ňou platí v noci a ráno pre západné a severozápadné Slovensko, v priebehu dňa sa poľadovica môže objaviť aj na územiach stredného a časti východného Slovenska.

V košickej UNLP ošetrili desiatky pacientov s úrazmi po pádoch na ľade a snehu


Desiatky úrazov najmä po pádoch na zasnežených a zľadovatených chodníkoch zaznamenávajú od pondelka (22. 1.) lekári v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. "Predovšetkým traumatologické ambulancie na Rastislavovej 43 a na Triede SNP 1 sú v rámci našich urgentných príjmov pre zimné úrazy maximálne vyťažené," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Preplnená bola podľa nej už počas pondelka traumatologická ambulancia na Triede SNP, kde ošetrili 38 pacientov. "Pacienti postupne pribúdajú aj dnes, dopoludnia predbežne ošetrili štyroch ľudí. Medzi najčastejšie ošetrené úrazy patria zlomeniny zápästia a členkov, časté sú aj zlomené kosti ramien a úrazy hlavy po páde," priblížila hovorkyňa.

Na urgentnom príjme na Rastislavovej ulici na traumatológii ošetrili za 24 hodín viac ako 40 pacientov, najčastejšie išlo takisto o zlomeniny dolných končatín a rúk. "Zaznamenali však aj štyri úrazy hlavy a štyri úrazy chrbtice a hrudníka po pádoch na ľade. V súvislosti s počasím priviezli aj pacientov po troch dopravných nehodách a tiež jedného pacienta s omrzlinami," uviedla Krišková.

Medzi ošetrenými bolo šesť detí. Na klinike úrazovej chirurgie hospitalizovali v súvislosti s úrazmi pre zimné počasie štyroch pacientov. "Zdravotníci našich urgentných príjmov vyzývajú verejnosť na zvýšenú opatrnosť," dodala hovorkyňa nemocnice.

OSZZS eviduje extrémny nárast úrazov a nehôd v súvislosti s poľadovicou


Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje extrémny nárast úrazov a dopravných nehôd v súvislosti s poľadovicou. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji. Pre TASR to povedala hovorkyňa OSZZS Petra Klimešová.

"Len v Bratislavskom kraji sme do 11.00 h vyslali 22 ambulancií k úrazom a štyri ambulancie k dopravným nehodám, pri ktorých zohralo úlohu počasie," uviedla Klimešová.

Nápor pacientov s úrazmi po pošmyknutí na zľadovatených chodníkoch a cestách od utorka rána pociťujú aj centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). V utorok ráno bolo pre poľadovicu hlásených v Bratislave a okolí viacero nehôd. Pre námrazu na trolejovom vedení bola tiež premávka električiek v celej Bratislave nepravidelná.

Poľadovica neobmedzila železničnú dopravu ani prevádzku letiska v Bratislave


Utorková ranná poľadovica neobmedzila dopravu na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika. Všetky lety sú vybavované v súlade s letovým plánom. Vzniku námrazy, poľadovice alebo iných nebezpečných javov sa tam snažia zabrániť preventívnym a včasným aplikovaním postrekov na vzletovo-pristávacích dráhach. Pre TASR to priblížila hovorkyňa letiska Veronika Tóthová.

"Meteorologickú situáciu pravidelne monitoruje skúsený tím pracovníkov, rozdiely medzi dennými, nočnými minimami a maximami teplôt vyhodnocujeme aj v súvislosti s očakávanými tuhými alebo kvapalnými zrážkami," ozrejmila Tóthová.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) aktuálne neevidujú komplikácie v súvislosti s mrazivým počasím a poľadovicou. "Vlaky už prichádzajú na Slovensko cez pohraničnú stanicu Čadca s meškaním, a to z dôvodu dvojcentimetrovej námrazy v Českej republike," uviedla pre TASR hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

V utorok ráno bolo pre poľadovicu hlásených v Bratislave a okolí viacero nehôd. Pre námrazu na trolejovom vedení bola premávka električiek v celej Bratislave nepravidelná.


Polícia na cestách v Košickom kraji eviduje škodové udalosti aj nehody


V súvislosti s aktuálnymi poveternostnými podmienkami eviduje polícia v utorok do 10.00 h dokopy 25 škodových udalostí a dve dopravné nehody na cestách v Košickom kraji. Pre TASR to uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Ako pripomenula, škodové udalosti sú tie, kde nebola zistená prítomnosť alkoholu v dychu ani zranenia. Rozsah zranení piatich účastníkov dvoch dopravných nehôd zatiaľ nie je známy. "Predbežne však ide iba o ľahké zranenia," dodala s tým, že doposiaľ nezaznamenali tragickú ani vážnu nehodu.

Cesty v kraji sú podľa jej slov zjazdné. Takmer vo všetkých okresoch sa však na cestách nachádza neupravená kašovitá vrstva snehu, prípadne vrstva nového snehu. "Cestári priebežne prechádzajú kritické úseky ciest, pričom sú prioritne zameraní na komunikácie, ktoré využívajú MHD a linkové autobusy v kraji. V teréne je momentálne aj množstvo príslušníkov Policajného zboru, ktorí kritické úseky ciest regulujú a usmerňujú," dodala Ivanová.

Polícia zároveň vyzýva všetkých vodičov, aby vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky zvážili nutnosť svojej cesty a v prípade, ak je ich cesta nevyhnutná, jazdili opatrne.



UNB od rána eviduje nápor pacientov s úrazmi spojenými s poľadovicou


Centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) od utorka rána pociťujú nápor pacientov s úrazmi po pošmyknutí na zľadovatených chodníkoch a cestách. Doteraz zdravotníci ošetrili takmer 50 pacientov, pričom stále prichádzajú ďalší. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Najčastejšie naši zdravotníci ošetrujú ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých je postačujúce ambulantné ošetrenie. Výnimkou však nie sú ani zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy a chrbtice," priblížila. Mnohí z týchto pacientov sa podľa jej slov musia podrobiť operačnému zákroku, a preto zostávajú hospitalizovaní v nemocnici. "Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé počasie apelujeme na zvýšenú opatrnosť chodcov," dodala hovorkyňa.

V súvislosti s poľadovicou evidujú v utorok zvýšený počet pacientov aj na urgentnom príjme v bratislavskej Nemocnici Bory. "Prevažne išlo o rôzne druhy narazenia alebo zlomeniny," spresnila pre TASR junior PR a marketingová špecialistka Penta Hospitals SK Bibiána Ovečková.

Na snímke zľadovatená kapota auta zaparkovaného pri bytovom dome v Bratislave 23. januára 2024 počas poľadovice.
Foto: TASR - Dano Veselský


Na diaľnici D2 smerom do Bratislavy sa zrazili tri kamióny


Na diaľnici D2 za Stupavou smerom do Bratislavy na 51. kilometri sa zrazili tri kamióny. Blokovaný je pravý pruh. Informuje o tom Zelená vlna na sociálnej sieti s tým, že treba rátať so zdržaním. Podľa dopravných aplikácií sa tam tvoria aj kolóny.

Takisto cesta medzi Strážskym a Nižným Hrabovcom je pre silnú poľadovicu neprejazdná. Na poľadovicu a šmyk treba dávať pozor aj pred Miloslavovom smerom z Bratislavy na Vinohradníckej ulici.

Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk upozorňuje, že v okresoch Senica a Piešťany a v oblasti Šamorína a Bukovej padá mrznúce mrholenie. Je preto vysoké riziko vzniku poľadovice. Rovnako cesta II/531 v okrese Brezno je uzavretá pre vozidlá nad desať metrov a na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

Premávka električiek v Bratislave je pre námrazy nepravidelná


Premávka električiek je pre nepriaznivé poveternostné podmienky a námrazy na trolejovom vedení v utorok ráno v celej Bratislave nepravidelná. Dopravný podnik Bratislava (DPB) na to upozorňuje na svojom webe.

"Od skorých ranných hodín spôsobuje komplikácie v premávke silná poľadovica. Už pred štvrtou ráno bol pre námrazu na zberačoch a trakčnom vedení oneskorený výjazd električiek z Depa Jurajov dvor," uviedol pre TASR hovorca DPB Jozef Vozár. Priblížil, že sa preto električky do premávky zapájali postupne.

Problémy so zjazdnosťou podľa neho boli aj v kopcovitých častiach mesta, napríklad na Ahoji a v okolí Kalvárie. "Aktuálne počasie pravidelnej premávke nepraje, trolej priebežne zamŕza a DPB intenzívne pracuje na opätovnom odstraňovaní námrazy zo zberačov a trakčného vedenia," dodal hovorca. Zároveň pracovníci zimnej údržby posýpajú nástupištia zastávok. Podotkol, že aktuálne informácie nájdu cestujúci na webe www.dpb.sk či na elektronických informačných tabuliach na zastávkach.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celý Bratislavský kraj výstrahu prvého stupňa pred tvorbou poľadovice. Platí do 10.00 h.

Na snímke zľadovatená kapota auta zaparkovaného pri bytovom dome v Bratislave 23. januára 2024 počas poľadovice.
Foto: TASR - Dano Veselský


Polícia upozorňuje na klzké cesty na západe, eviduje aj viacero nehôd


Polícia upozorňuje na klzké cesty na západnom Slovensku. Informuje o tom na sociálnej sieti. Momentálne tiež eviduje viacero nehôd.

"Upozorňujeme, že kvôli mrznúcemu dažďu a poľadovici sú viaceré cesty, najmä na západnom Slovensku, extrémne klzké," uviedla polícia. Vyzýva vodičov, aby pri jazde zvýšili opatrnosť, jazdu prispôsobili stavu ciest.

"Cyklistom v takomto počasí jazdiť neodporúčame. Chodcom zase odporúčame, aby sa pred vstupom na priechod pre chodcov dôkladne uistili, že ich prichádzajúci vodič zaregistroval a dáva im prednosť," ozrejmila. Podotkla, že na klzkej vozovke nemá vodič šancu tesne pred priechodom zabrzdiť.



Košická MHD hlási pre sneženie meškania, autobusy v kopcovitých terénoch nestoja


Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v súvislosti so snežením upozorňuje na meškania viacerých spojov MHD. Ako pre TASR uviedla jeho hovorkyňa Vladimíra Bujňáková, autobusy momentálne ani nestoja v kopcovitých terénoch, teda na zastávkach Kalinovská, Janigova, Cassovara a Zupkova.

Linky v meste, ako sú napríklad 10, 17 a 27, meškajú do 30 minút. Väčšie meškanie evidujú na linkách v mestskej časti Nad Jazerom, a to v súvislosti s dopravnou nehodou na moste VSS.

"Výhybky v lokalite Radnica Starého mesta nie sú vyhrievané, avšak zamrznuté neboli - z tohto dôvodu nebola obmedzená električková doprava, premávajúca týmto úsekom. Naši kolegovia z údržby koľajových tratí sú v pohotovosti," dodala.

SHMÚ varuje pred poľadovicou, snehovými jazykmi i vetrom na horách



Okrem poľadovice, ktorá zasiahne od rána postupne západnú, strednú i časť východného Slovenska, možno v stredu (24. 1.) očakávať aj tvorbu snehových jazykov a závejov i silný vietor na horách. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo vydaných výstrahách.

Výstraha pred poľadovicou platí od 3.00 h pre západné a severozápadné Slovensko, v priebehu predpoludnia sa platnosť výstrahy rozšíri aj na stredné a časť východného Slovenska.

Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť v severnej polovici územia SR. Na Orave, Liptove, na severnom Spiši, hornom Šariši i Zemplíne sa bude tvoriť už od predpoludnia. "Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňuje SHMÚ.

V regiónoch Oravy, Kysúc, Turca, Liptova, Horehronia i Spiša je potrebné rátať tiež so silným vetrom na hrebeňoch hôr. "Dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo predstavuje silnú až mohutnú víchricu," varujú meteorológovia vo vydanej výstrahe druhého stupňa, ktorá začne platiť od stredajšieho rána.

Naďalej platí hydrologická výstraha pred povodňami v okresoch Trebišov bez Roňavy a Michalovce, týkajú sa povodia Bodrogu a Latorice.