Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Najchladnejšiu noc pocítili v okrese Senica

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nasledujúcu noc očakáva SHMÚ podobný interval nočnej minimálnej teploty, no situácia sa zmení.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Chladnú noc zo soboty (26. 9.) na nedeľu bolo najviac cítiť na západnom Slovensku, pričom vôbec najchladnejšie bolo v okrese Senica. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Dôvodom výrazného ochladenia bola zmenšená oblačnosť v chladnom vzduchu, ktorý sa k nám dostal od juhozápadu až západu po prechode studeného frontu. Na východe však bolo oblačnosti viac, pretože na fronte sa prehĺbila ďalšia tlaková níž, ktorá postupovala z východnej strany Karpát, a tak bolo aj na východe krajiny teplejšie," ozrejmili meteorológovia.

Okrem regiónu na Záhorí, kde napríklad v Smrdákoch namerali počas noci len 1,3 stupňa Celzia, sa pod dva stupne nad nulou ochladilo aj na Motyčkách (1,7 stupňa Celzia) či Dobrej Vode a v Demänovskej doline (1,8 stupňa Celzia). Teplotu medzi dvoma až troma plusovými stupňami namerali taktiež na viacerých miestach – Hrochoť, Oravská Polhora, Šaštín-Stráže, Jasenie, Horná Súča, Liptovská Osada, Lehota, Detvianska Huta, Ladzany, Senica či Lubina.

Nasledujúcu noc očakáva SHMÚ podobný interval nočnej minimálnej teploty, no situácia sa zmení. "Najteplejšie bude tentoraz na juhozápade, pretože počasie začne u nás od juhozápadu oblačnosťou a zrážkami ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach prehlbuje nad Talianskom," skonštatovali meteorológovia.

Západnému Slovensku patril prím aj v prípade úhrnu zrážok počas soboty. Najviac ich spadlo v Trenčianskom kraji, pričom vo Valaskej Belej v okrese Prievidza zaznamenali až 85 milimetrov.