Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Počasie

NÁRODNÝ PARK STÁLE V PLAMEŇOCH:Požiar v Saskom Švajčiarsku sa rozšíril

Oblaky dymu z horiacich lesov sa valia Národným parkom Saské Švajčiarsko 28. júla 2022. Foto: TASR/AP

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko, kde vypukol v nedeľu skoro ráno.

Bad Schandau 28. júla (TASR) - Lesný požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko sa ďalej šíri severne od doterajšej oblasti medzi vrchom Grosser Winterberg a riekou Grosser Zschandbach. Vo štvrtok ráno to oznámil hovorca okresu Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory Thomas Kunze, na ktorého sa odvoláva agentúra DPA

Kunze uviedol, že momentálne nie je možné povedať, či okrem piatich doterajších miest požiaru vzniklo ďalšie nové ohnisko. V nasadení je 275 hasičov, pričom počas dňa sa ich počet ešte zvýši. Požiar na ploche zhruba 250 hektárov pomáha hasiť aj osem vrtuľníkov.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko, kde vypukol v nedeľu skoro ráno. Od utorka platí v meste Bad Schandau výstraha pred katastrofami a turisti sa tejto oblasti majú vyhýbať. V okrese Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory platí až do odvolania zákaz vstupu do lesov. Od stredajšieho večera tam už podľa údajov miestnych úradov nehrozí, že by sa plamene rozšírili na priľahlé oblasti.

Ako vo štvrtok skoro ráno informovali na svojej webovej stránke hasiči českého Úsťanského kraja, na rozdiel od Nemecka sa v Českom Švajčiarsku požiar počas noci nerozšíril. Hasičom sa darí udržať hranicu požiaru na ploche 5 x 2 km, čiže 1000 ha.

Pomocou ťažobných strojov sa podarilo vytvoriť bezpečnostný pás na Českej ceste. Hasiči sa zamerali na ochranu evakuovaných obcí Janov a Hřensko. V priebehu stredy likvidovali dve veľké nové ohniská pri Malej Pravčickej bráne a hoteli Zámeček pri obci Vysoká Lípa. Osem vrtuľníkov a dve lietadlá AN-2 doplnili aj dva talianske stroje Canadair CL-415, ktoré sa ráno zapoja do hasiacich prác. Vodu budú naberať z jazera Milada, priblížili hasiči.


Rozsah požiaru v Saskom Švajčiarsko je asi štvrtinový v porovnaní s Českom


Rozsah územia, ktoré zasiahol požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko, je asi štvrtinový v porovnaní s územím v Českom Švajčiarsku, odkiaľ sa plamene rozšírili. V obci Hřensko to na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal saský minister vnútra Armin Schuster. Zdôraznil tiež potrebu spolupráce pri hasení požiaru na oboch stranách národného parku.

Podľa Schusterových slov zasahuje v Saskom Švajčiarsku deväť nemeckých vrtuľníkov. O medzinárodnú pomoc chce región požiadať až v prípade, že dôjde k vyčerpaniu nemeckých kapacít.

Agentúra DPA predtým informovala, že Drážďany – hlavné mesto spolkovej krajiny Sasko – pre napätú situáciu okolo požiaru sprísnili podmienky vstupu do tamojších lesov. Zakázané je napríklad opustiť vyznačené lesné chodníky, pretože riziko požiaru je mimo nich na voľných plochách väčšie. Nie je povolené ani parkovanie mimo vyznačených parkovacích miest. V okrese Saské Švajčiarsko–Východné Krušné hory platí navyše až do odvolania zákaz vstupu do lesov.

Počas štvrtka je v nasadení v Českom Švajčiarsku približne 80 jednotiek, 450 hasičov, sedem vrtuľníkov a štyri lietadlá, povedal šéf hasičov Úsťanského kraja Roman Vyskočil.

V Národnom parku České Švajčiarsko pri obci Hřensko v utorok 26. júla 2022 pokračuje rozsiahly lesný požiar.
Foto: TASR/AP


Český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula na Twitteri uviedol, že na rieke Labe, odkiaľ hasičské vrtuľníky naberajú vodu na hasenie požiaru, je príliš nízky prietok. Vodohospodári preto začali odpúšťať Vltavskú kaskádu, priblížil.

Špeciálne hasičské lietadlá Canadair, ktoré prileteli v stredu z Talianska, využívajú pri hasení vodu z jazera Milada pri meste Ústí nad Labem.

V oblasti Českého Švajčiarska, kde momentálne horí les na ploche zhruba päťkrát dva kilometre, by malo podľa meteorologičky Českej televízie Aleny Zárybnickej začať pršať v piatok popoludní a zrážky očakávajú aj v sobotu. Pôjde však zrejme o menšie zrážky, než predpovede ukazovali v stredu, poznamenala. Doplnila, že okrem pomoci pri hasení požiaru by zrážky mohli pomôcť aj s prečistením vzduchu, pretože oblasť zahalil dym. Pre nižšie teploty sa prachové častice rozptyľujú pomalšie, vysvetlila Zárybnická.