Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Počasie

Severné Porýnie-Vestfálsko postihli prudké dažde

Zaplavená ulica počas silných dažďov v Nemecku, 15. júla 2021. Foto: TASR/AP

Tlaková níž Bernd prinesie prudké dažde aj v nasledujúcich dňoch, pričom sa zo západu krajiny presunú smerom na juh a juhovýchod.

Berlín 15. júla (TASR) – Vo viacerých regiónoch Nemecka vyhlásili pre prudké dažde a záplavy núdzový stav. Mimoriadne zasiahnutá je spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko – v meste Altena prišiel v stredu o život hasič, ktorý sa podľa polície utopil pri záchranárskych prácach. Informovala o tom agentúra DPA.

Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul označil situáciu v niektorých oblastiach za mimoriadne vážnu. Ako priblížil, zhruba 3900 členov zásahových jednotiek vykonalo dovedna takmer 2100 výjazdov. V tamojšej metropole Düsseldorf museli pre hroziace záplavy opustiť svoje domovy obyvatelia mestskej časti Grafenberg. Neďaleko Düsseldorfu utrpela ťažké zranenia jedna žena, na ktorú spadol strom.

V meste Hagen, ležiacom v oblasti Porúria, evakuovali pre valiacu sa vodu domov pre seniorov, v ktorom žije 76 ľudí. Ako povedal hovorca mesta, zariadenie je „silno zasiahnuté a neobývateľné".

Predstavitelia mesta vyzvali rodičov škôlkarov, aby ich deti zostali doma. Hasiči tam zasahovali najmenej na 200 miestach, pričom museli vyslobodzovať ľudí, ktorí pre vysokú vodu uviazli v autách.

V dôsledku dažďov došlo k zosuvom pôdy, zaplaveniu ulíc a pivníc i k prerušeniu železničnej dopravy. Výška hladiny mnohých riek v najľudnatejšej spolkovej krajine Nemecka prekročila nebezpečnú hranicu.

Tlaková níž Bernd prinesie podľa údajov Nemeckej meteorologickej služby prudké dažde aj v nasledujúcich dňoch, pričom sa zo západu krajiny presunú smerom na juh a juhovýchod.