Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Počasie

OPATRNE: Meteorológovia upozorňujú na sneženie a tvorbu závejov

Na snímke snežný pluh odhŕňa sneh po rannom snežení na horskom priechode Donovaly pri Banskej Bystrici v utorok 28. novembra 2023. Foto: TASR Ján Krošlák

Výstraha prvého stupňa v tejto súvislosti platí do štvrtka (30. 11.) doobeda.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Vo viacerých okresoch najmä na severe a východe Slovenska sa môžu od polnoci tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstraha prvého stupňa v tejto súvislosti platí do štvrtka (30. 11.) doobeda. Meteorológovia zároveň upozorňujú, že najmä na južnom, strednom a východnom Slovensku treba od rána počas celého štvrtka počítať so snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na webe.

Výstrahy pred závejmi platia do 10.00 h v celom Žilinskom kraji a v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Považská Bystrica a Púchov. Do 12.00 h platia v celom Prešovskom a Košickom kraji. V noci zo stredy na štvrtok treba zároveň počítať s vetrom na horách, a to v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

SHMÚ zároveň vo štvrtok varuje pred snežením v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Prešovskom kraji. V daných lokalitách môže počas dňa napadnúť desať, na východe miestami až 15 centimetrov snehu.

Platia aj výstrahy pred poľadovicou, ktorá sa môže tvoriť už od štvrtka obeda v Bratislavskom a vo väčšine Nitrianskeho a Trnavského kraja. Rovnako aj v okresoch Veľký Krtíš a Krupina. Podvečer až večer s poľadovicou treba počítať vo väčšine Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja, ako aj v okresoch Zlaté Moravce, Topoľčany, Nitra, Piešťany a Hlohovec.

Vo viacerých lokalitách Slovenska môže vo štvrtok snežiť, miestami pršať



Vo viacerých lokalitách Slovenska môže vo štvrtok (30. 11.) opäť snežiť, miestami aj pršať. Avizuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Snežiť by malo v podobných oblastiach ako v utorok (28. 11.). Na juhozápade Slovenska má v nižších polohách pršať.

Výdatné zrážky budú podľa SHMÚ lokálne pokračovať aj v ďalších dňoch- "No situácia je už trochu komplikovanejšia, čo sa týka predpovede," podotkol ústav.