Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Počasie

OSN nebude dávať horúčavám mená ako hurikánom

Žena hasí smäd pred starovekým Koloseom v Ríme v utorok 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Tropické cyklóny sú veľké úkazy, ktoré ovplyvňujú viacero krajín. Vlny horúčav sú viac lokalizované, uviedla hovorkyňa Svetovej meteorologickej organizácie Clare Nullisová.

Ženeva 12. júla (TASR) - Svetová meteorologická organizácia (WMO), spadajúca pod OSN, v utorok oznámila, že neplánuje pomenovávať vlny horúčav rovnakým spôsobom ako hurikány. Vyjadrila sa tak v reakcii na horúce počasie, ktoré v posledných dňoch sužuje Európu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Meteorológovia dávajú jednotlivým hurikánom v Atlantiku rôzne mená, aby sa dali ľahšie identifikovať vo varovných oznámeniach a aby sa tak zaistila prehľadnejšia komunikácia. Svetová meteorologická organizácia (WMO) OSN uviedla, že podobný systém pomenovaní pre vlny horúčav zaviesť neplánuje.

"Tropické cyklóny sú veľké úkazy, ktoré ovplyvňujú viacero krajín. Vlny horúčav sú viac lokalizované," uviedla hovorkyňa WMO Clare Nullisová.

Mesto Sevilla na juhu Španielska, kde v júni zaznamenali teploty až do výšky 40 stupňov Celzia, však začne ako prvé na svete vlny horúčav pomenovávať a klasifikovať. Prvým piatim vlnám dá mená Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao a Vega.

Hurikánom dáva mená WMO. Pomenovania sa každých šesť rokov opakujú, no ak je nejaký hurikán výnimočne ničivý, jeho meno sa v nasledujúcich šesťročných obdobiach nahradí iným. Systém pomenovaní tropických cyklónov sa okrem Atlantiku používa aj v regiónoch Indického a Tichého oceánu.