Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Priemerné teploty v Ázii boli v roku 2020 najvyššie od začiatku meraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z tohtoročnej správy WMO o skleníkových plynoch navyše vyplýva, že miera rastu koncentrácie skleníkových plynov na svete bola vlani vyššia, než bol ročný priemer v období medzi rokmi 2011 a 2020.

Ženeva 26. októbra (TASR) – Obyvatelia Ázie zažili vlani najteplejší rok od začiatku meteorologických meraní, informovala v utorok Organizácia Spojených národov s tým, že extrémne počasie malo na tomto kontinente značný nepriaznivý vplyv na celkový rozvoj.

„Extrémne počasie a zmeny klímy v Ázii spôsobili v roku 2020 tisíce úmrtí, vysídlili milióny ľudí a stáli stovky miliárd dolárov, pričom zapríčinili značné škody v biotopoch a na infraštruktúre," uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá je orgánom OSN. Priemerná teplota na kontinente bola o 1,39 stupňa Celzia vyššia oproti priemeru v období rokov 1981–2010.

„Udržateľný rozvoj je ohrozený, zatiaľ čo potravinová a vodná neistota, zdravotné riziká a zhoršovanie životného prostredia sú na vzostupe," pokračuje WMO.

Organizácia v správe zverejnenej niekoľko dní pred začiatkom svetovej klimatickej konferencie COP26 v škótskom Glasgowe tiež vyčíslila finančné straty jednotlivých krajín v dôsledku klimatických zmien.

Čína prišla o zhruba 238 miliárd dolárov, India 87 miliárd dolárov a Južná Kórea o 24 miliárd. WMO navyše očakáva, že stúpajúce teploty a vlhkosť povedú k strate produktivity u ľudí, ktorí pracujú vonku, čo môže ázijské krajiny stáť miliardy dolárov.

V ázijských krajinách sa nachádza približne 100.000 kilometrov štvorcových ľadovcov, ktoré zásobujú vodou desať významných riek. Ide o najväčšie množstvo ľadu na svete mimo polárnych regiónov.

„Ústup ľadovcov sa zrýchľuje a predpokladá sa, že do roku 2050 sa masa ľadovcov zníži o 20–40 percent, čo ovplyvní životy a živobytie zhruba 750 miliónov ľudí v regióne," uvádza sa v správe.

Z tohtoročnej správy WMO o skleníkových plynoch navyše vyplýva, že miera rastu koncentrácie skleníkových plynov na svete bola vlani vyššia, než bol ročný priemer v období medzi rokmi 2011 a 2020.