Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Piesočná búrka si vyžiadala 7 obetí a tisícky hospitalizovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady nariadili zatvorenie verejných úradov v siedmych z dovedna 18 irackých provincií, a to vrátane Bagdadu.

Bagdad 16. mája (TASR) - Minimálne 4000 ľudí hospitalizovali v pondelok v Iraku pre problémy s dýchaním vyvolané piesočnou búrkou, ktorá zasiahla túto krajinu aj susednú Sýriu, kde si podľa aktivistov vyžiadala najmenej sedem obetí na životoch. Na celom území Iraku okrem hospitalizácií spôsobila tiež zatvorenie letísk, škôl či verejných úradov, informujú agentúry AFP a DPA.

Na východe Sýrie zomrelo v pondelok v dôsledku piesočnej búrky prinajmenšom sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Silný vietor okrem toho v provincii Dajr az-Zaur vyvracal stromy a vyžiadal si tam aj výpadky elektrického prúdu.

V Iraku ide od polovice apríla už o ôsmu piesočnú búrku. Predchádzajúca takáto búrka z 5. mája si tam vyžiadala jedno úmrtie a viac ako 5000 hospitalizácií pre respiračné problémy.

Hustý oranžový oblak zahalil v pondelok metropolu Bagdad aj mnoho ďalších irackých miest, vrátane posvätného šiitskeho mesta Nadžaf na juhu krajiny či mesta Sulajmáníja v autonómnom irackom Kurdistane na severovýchode krajiny, informujú spravodajcovia AFP.

Úrady nariadili zatvorenie verejných úradov v siedmych z dovedna 18 irackých provincií, a to vrátane Bagdadu. Výnimku však predstavovali zdravotnícke zariadenia, ktoré ostali otvorené, aby dokázali poskytovať pomoc ohrozeným skupinám obyvateľstva, ako sú starí ľudia či osoby trpiace chronickými respiračnými ochoreniami alebo srdcovými chorobami.

Pre zlú viditeľnosť pozastavili lety z a do medzinárodného letiska v Bagdade a uzatvorený bol aj tamojší vzdušný priestor. Rovnako bola pozastavená premávka aj na letiskách v spomínaných mestách Nadžaf a Sulajmáníja.

V celej krajine tiež v pondelok zatvorili školy a koncoročné testy žiakov presunuli na utorok. Univerzity taktiež posunuli termíny skúšok.

Irak patrí k piatim krajinám, ktoré najviac pociťujú dôsledky klimatických zmien a odlesňovania. Obdobia sucha, extrémne vysoké teploty či vysychanie úrodnej pôdy vytvárajú podmienky pre vznik častých piesočných búrok a spôsobujú tiež, že veľká časť irackého územia sa stáva v letných mesiacoch takmer neobývateľnou.