Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Po oteplení na horách prevláda jarná situácia

Na archívnej snímke turisti v Sedle pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najmä na južných a juhozápadných slnečne orientovaných svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Liptovský Hrádok 25. marca (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach platí v piatok doobeda malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom oteplenia hrozba poobede stúpne na mierne, druhý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že po oteplení na horách prevláda jarná situácia.

"Pretrvávajúce oteplenie spôsobilo zníženie stability snehovej pokrývky na svahoch všetkých orientácií. Uvoľnenie lavíny je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch," upozornil Sedlák. Dodal, že najmä na južných a juhozápadných slnečne orientovaných svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Počasie v slovenských horách ovplyvňuje tlaková výš. Počas dňa bude jasné počasie s teplotami v najvyšších polohách od mínus troch do nula stupňov Celzia. Povrch snehu je ráno v najvyšších polohách tvrdý, v stredných a nižších polohách vplyvom oteplenia vlhký až mokrý.