Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Klimatológ: Počas marca prevládalo na Slovensku sucho

Na snímke rozkvitnuté čerešne - sakury v Trnave v utorok 22. marca 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Matejovič pripomenul, že podobná situácia s jarným suchom sa opakuje takmer každý rok. Vegetácii, ktorá sa prebúdza, tak chýba vlaha.

Bratislava 30. marca (TASR) - Počas marca prevládalo na Slovensku sucho. Približne na 30 percentách územia bolo sucho výrazné až extrémne. Pre TASR to povedal klimatológ Pavel Matejovič.

V priebehu tohtoročnej zimy spadlo málo zrážok napríklad v Hurbanove, bolo to asi 70 percent dlhodobého priemeru. Matejovič poukazuje, že ešte menej zrážok spadlo v Košiciach, kde to bolo asi 50 percent dlhodobého priemeru. Viac zrážok sa podľa neho vyskytlo v horských oblastiach severného Slovenska.

Zima skončila teplotne ako silne nadnormálna. Na väčšine územia Slovenska sa vyskytol len malý počet dní so snehovou pokrývkou, čo celkové vysušovanie pôdy ešte viac zintenzívnilo, priblížil Matejovič. "Sneh je totiž prirodzenou zásobárňou vody a ak atmosférické zrážky v zime vypadávajú v tekutej forme, veľa vody z krajiny odtečie," vysvetlil.

Klimatológ pripomenul, že podobná situácia s jarným suchom sa opakuje takmer každý rok. Vegetácii, ktorá sa prebúdza, tak chýba vlaha. "Navyše sucho býva v teplom polroku často vystriedané intenzívnymi lejakmi, pričom voda nedokáže v krátkom čase vsiaknuť do zeme a veľa vody z krajiny odtečie vodnými tokmi," podotkol Matejovič. Dodáva, že krajina sa tak celkovo vysušuje, najmä ak sa takéto situácie opakujú pravidelne.

Súčasnú nepriaznivú situáciu môžu čiastočne zmierniť očakávané zrážky v najbližších dňoch. Zrážky by sa však podľa Matejoviča mali vyskytovať v priebehu celej jari, inak hrozí, že sa sucho vráti.

Klimatológ si myslí, že sucho bude veľkým problémom aj v budúcnosti. "Klimatická zmena sa totiž neprejavuje len vyššími teplotami, ale aj suchom, vyššie teploty totiž zvyšujú výpar. Intenzívne dažde zase často spôsobujú lokálne povodne," povedal. V krajine by sa preto mali vykonávať adaptačné opatrenia na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy. "V súčasnej situácii je však otázne, či sa na ich realizáciu nájdu finančné prostriedky," poznamenal Matejovič.