Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Počet obetí cyklóny Freddy stúpol na 66, nezvestných je stále 16 ľudí

Na snímke voda po vyčíňaní cyklónu Freddy v priestoroch letiska v prístavnom meste Quelimane v Mozambiku v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR/AP

Z Mozambiku v pondelok priebežne hlásili najmenej štyri obete, no úplný rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Očakáva sa, že počet obetí tam ešte stúpne.

Blantyre 13. marca (TASR) - Najmenej 66 obetí hlásili v pondelok úrady v meste Blantyre v Malawi po vyčíňaní cyklóny Freddy, uviedol malawijský Červený kríž. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"V Malawi zahynulo 66 ľudí, 93 utrpelo zranenia a 16 osôb je nezvestných," napísal na sociálnej sieti malawijský Červený kríž, ktorý pomáha so záchrannými prácami.

Cyklóna Freddy, ktorá sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie, zasiahla cez víkend aj susedný Mozambik, kde silný vietor strhával strechy budov a silný dážď tam spôsobil povodne, napísala agentúra Reuters.

Z Mozambiku v pondelok priebežne hlásili najmenej štyri obete, no úplný rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Očakáva sa, že počet obetí tam ešte stúpne.

Freddy je podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) historicky jednou z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli. Africký kontinent zasiahla za uplynulé týždne už druhýkrát. Freddy sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku záznamov.