Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Počet obetí tajfúnu Rai presiahol 200

Muž stojí pri zničených domoch pozdĺž rozvodnenej rieky po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai v meste Talisay, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Zo svojich domovov a plážových letovísk pre ním utieklo vyše 300.000 ľudí.

Manila 20. decembra (TASR) – Najmenej 208 ľudí zahynulo na Filipínach počas tajfúnu Rai, ktorý sa tento týždeň prehnal južnou a strednou časťou ostrovnej krajiny. Ďalších viac než 230 osôb utrpelo zranenia a 52 ľudí je stále nezvestných, oznámila v pondelok filipínska polícia.

Rai zasiahol Filipíny vo štvrtok ako tzv. supertajfún s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Zo svojich domovov a plážových letovísk pre ním utieklo vyše 300.000 ľudí.

Najsilnejší z tohtoročných tajfúnov na Filipínach so sebou priniesol intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare a spôsobil výpadky elektriny i telefonických spojení.

Záchranár pomáha dievčaťu, ktoré sa brodí po zaplavenej ulici počas vyčíňania tajfúnu Rai v meste Cagayan De Oro na juhu Filipín vo štvrtok 16. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


K najviac postihnutým ostrovom patrí turistami obľúbený Bohol, známy svojimi plážami a kužeľovitými "čokoládovými" kopcami, na ktorom podľa tamojšieho guvernéra zomrelo najmenej 74 ľudí.

Vyčíňanie tajfúnu Rai vyvolalo prirovnania k supertajfúnu Haiyan z roku 2013, približuje AFP. Haiyan je najsmrtiacejšou zaznamenanou tropickou cyklónou na Filipínach; v tejto krajine juhovýchodnej Ázie zanechal vyše 7300 mŕtvych alebo nezvestných.