Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Dávajte si pozor: Poľadovica sa môže vytvárať na celom území Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na celom území Slovenska sa môže od štvrtkového večera vyskytnúť aj hmla. V tejto súvislosti vydali meteorológovia najnižší stupeň výstrahy.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Meteorológovia upozorňujú na tvorbu poľadovice, ktorá sa môže od štvrtkového večera ojedinele vytvárať na celom území Slovenska. Severné oblasti môže potrápiť i vietor na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Druhostupňová výstraha pred tvorbou poľadovice je vo štvrtok od 22.00 h predbežne vydaná pre takmer celé Slovensko. Trvať má aj v piatok (16. 12.). Meteorologička Nikoleta Hrušková už skôr upozornila, že na mnohých miestach sa môže vyskytnúť mrznúci dážď, pri ktorom sa bude tvoriť poľadovica. "Silnú poľadovicu očakávame v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji a na Spiši," povedala.

Okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad môže potrápiť aj vietor na horách. Prvostupňová výstraha je vydaná predbežne do piatkového popoludnia. Krátkodobo môže vietor na horách dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Na celom území Slovenska sa môže od štvrtkového večera vyskytnúť aj hmla. V tejto súvislosti vydali meteorológovia najnižší stupeň výstrahy.

V okrese Michalovce stále platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy. Na Latorici sa očakáva ustálený vývoj vodnej hladiny na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.