Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Povodne v Číne si vyžiadali viac ako 300 obetí, nezvestných je 50 osôb

Na archívnej snímke muž s bicyklom sa brodí po zaplavenej ulici v čínskom meste Čeng-čou 21. Foto: TASR/AP

Povodne postihli takmer 13 miliónov ľudí, zničili skoro 9000 príbytkov a podľa odhadov spôsobili ekonomické škody v rozsahu 53 miliárd čínskych juanov (8,2 miliardy dolárov).

Peking 2. augusta (TASR) - Počet obetí rozsiahlych júlových záplav v čínskej centrálnej provincii Che-nan sa v pondelok zvýšil na viac ako 300, pričom ďalších 50 osôb zostáva nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Počas troch júlových dní, keď mesto Čeng-čou, metropolu provincie Che-nan, zasiahli prudké lejaky, prišlo v dôsledku povodní o život 302 osôb. Priamo v meste Čeng-čou si záplavy vyžiadali 292 obetí na životoch. Po 47 ďalších osobách sa stále pátra, ako povedali novinárom na tlačovej konferencii miestni predstavitelia. Desať osôb prišlo o život v troch ďalších mestách tejto provincie.

Rekordné množstvo zrážok zasiahlo ulice Čeng-čou v polovici júla. Voda strhávala vozidlá a zaplavila i stanice metra, v ktorom zomrelo 14 z nich. "V podzemných parkoviskách sa našlo 39 mŕtvych," povedal novinárom starosta tohto mesta Chou Chung. Dodal, že šesť osôb zomrelo v jednom cestnom tuneli. V zrútených domoch sa podľa agentúry AP našli telá 54 ľudí.

Povodne postihli takmer 13 miliónov ľudí, zničili skoro 9000 príbytkov a podľa odhadov spôsobili ekonomické škody v rozsahu 53 miliárd čínskych juanov (8,2 miliardy dolárov).

Miestni predstavitelia odstránili minulý týždeň z priestorov metra množstvo kvetov, ktoré tam priniesli ľudia na pamiatku obetí. Ako komentuje AFP, čínske úrady tak zjavne ostrejšie reagujú na kritiku verejnosti týkajúcu sa ich zvládania prírodnej katastrofy.

S obťažovaním zo strany úradov - na internete či aj v teréne - sa v súvislosti s povodňami stretli i zahraniční novinári. Ide takisto o súčasť tvrdých zákrokov voči akémukoľvek negatívnemu zobrazovaniu Číny v médiách, dodáva AFP, ktorej reportéri museli napríklad vymazať videozábery zaplaveného tunela.

Minulý týždeň hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien označil stanicu BBC za "spoločnosť vysielajúcu falošné správy" ktorá "útočí na Čínu a a očierňuje ju, čím sa závažne odkláňa od novinárskych etických štandardov".