Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Povodne za prvý polrok spôsobili v SR škody za takmer 1,7 milióna eur

Jaklovce, 13. októbra 2020. Foto: TASR František Iván

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili 104-krát a druhý stupeň 141-krát.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Povodne na Slovensku v prvom polroku 2020 spôsobili škody vo výške takmer 1,7 milióna eur. Od januára do júna boli povodňami najviac postihnuté okresy Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Dunajská Streda, Čadca, Prievidza, Ilava, obce Betlanovce, Podolínec, Vrakúň, Mlynky, Raková, Valaská Belá a mesto Nová Dubnica. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR, ktorú schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Škody na majetku fyzických osôb boli vo výške 11.158 eur, na majetku právnických osôb a podnikateľov 52.348 eur. Na majetku obcí vznikli škody za 96.829 eur a na majetku štátu za 1,5 milióna eur, vyplýva z materiálu.

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 2,8 milióna eur. Na vykonávanie povodňových záchranných prác boli vynaložené financie vo výške 126.714 eur. "Podľa zákona o ochrane pred povodňami sa výdavky, ktoré vznikli pri vykonávaní povodňových zabezpečovacích prác a povodňových záchranných prác počas druhého stupňa povodňovej aktivity a tretieho stupňa povodňovej aktivity, uhrádzajú z na to vytvorenej rezervy štátneho rozpočtu," uvádza sa v materiáli.

Správa poukazuje aj na nedostatky ochrany pred povodňami. Ide o nepostačujúcu údržbu vodných tokov či brehových porastov, poruchy špeciálnej techniky a zariadení. Zistené bolo aj narušenie koruny ochrannej hrádze toku a nepostačujúca, znefunkčnená či chýbajúca sieť rigolov, priekop, priepustov a dažďovej kanalizácie. V mnohých prípadoch nebolo ani dodržané ustanovenie, ktoré predpisuje správcovi poľnohospodárskych pozemkov zachovať podmienky na výskyt vôd.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili 104-krát a druhý stupeň 141-krát. Starostovia obcí vyhlásili mimoriadnu situáciu z dôvodu výskytu povodní v piatich oblastiach. Na území Slovenska boli vyhlásené stupne povodňovej aktivity v 131 oblastiach.