Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Počasie

POŽIARE V GRÉCKU: Evakuovali šesť dedín neďaleko starovekej Olympie

Vrtuľník hasí požiar neďaleko dediny Krestena v okolí starovekej Olympie v Grécku, 24. júla 2022. Foto: TASR/AP

Hovorca hasičov povedal, že v oblasti zasahovalo 125 hasičov, 43 kusov hasičskej techniky, štyri lietadlá a štyri vrtuľníky.

Atény 25. júla (TASR) - Rozsiahly požiar zasiahol v nedeľu oblasť neďaleko archeologického náleziska starovekej Olympie na juhu Grécka. Obyvateľov šiestich dedín museli evakuovať. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Oheň vypukol v nedeľu popoludní neďaleko dvoch dedín nachádzajúcich sa južne a juhovýchodne od starovekej Olympie. Úrady obyvateľov v týchto dvoch a ďalších štyroch obciach vyzvali, aby urýchlene opustili svoje domovy.

Hovorca hasičov povedal, že v oblasti zasahovalo 125 hasičov, 43 kusov hasičskej techniky, štyri lietadlá a štyri vrtuľníky. Úrady uviedli, že severozápadné vetry vytláčajú oheň na juhovýchod - preč od starovekej Olympie.

V Grécku v nedeľu zaznamenali najmenej šesť ďalších výraznejších požiarov, pripomína AP. Tri z nich horia už niekoľko dní. Hasičom sa darí dostať pod kontrolu požiar na ostrove Lesbos, pre ktorý museli úrady evakuovať viac ako 450 turistov a miestnych obyvateľov. Ďalšie dva požiare však ešte stále ohrozujú grécke prírodné rezervácie.

Vlna horúčav, ktorá sa v Grécku začala v sobotu, podľa predpovedí potrvá niekoľko dní. Teploty na niektorých miestach dosiahli až 41 stupňov Celzia.