Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Hladiny tokov sa môžu opäť zdvihnúť

Povodňová situácia v meste Krompachy na Hornádskej ulici dňa 14. októbra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na veľkej časti územia platia hydrologické výstrahy pred povodňami.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Meteorológovia očakávajú v piatok na celom území SR zrážky s úhrnom od 15 do 30 milimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Z tohto dôvodu vydal pre celé Slovensko do 18.00 h prvý stupeň výstrahy pred dažďom.

"Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," poznamenal SHMÚ.

Zároveň platia na veľkej časti územia hydrologické výstrahy pred povodňami. Tretí stupeň je vyhlásený v okresoch Skalica, Senica, Nové Zámky a Košice-okolie v povodí Hornádu.




Primátor Nových Zámkov vyhlásil mimoriadnu situáciu, dôvodom sú povodne



Primátor Nových Zámkov Otokar Klein vyhlásil v piatok o 12.00 h mimoriadnu situáciu pre územie mesta. Dôvodom je zvýšené nebezpečenstvo povodní.

„Žiadam všetkých obyvateľov mesta, ktorí majú svoje chatky a záhradky v blízkosti rieky Nitry, aby opustili zatopené územia a evakuovali ľudí a zvieratá do bezpečia. Zároveň žiadam, aby ste sa v týchto lokalitách pohybovali len v nevyhnutných dôvodoch,“ požiadal Klein občanov. Na hrádzi je hliadkovacia služba mestskej polície, ktorá poskytne pomoc pri evakuácii. Mimoriadna situácia platí až do odvolania.

Mesto v súčasnosti vykonáva všetky potrebné opatrenia pre ochranu zvierat z interaktívnej zvieracej škôlky v Berku. Zvieratá premiestnili do susedného oploteného areálu, ktorý leží o niečo vyššie. „Uložili sme tam balíky slamy, ktoré slúžia ako podstielka a súčasne ako ďalšie navýšenie terénu,“ uviedol primátor. V prípade núdze mesto okolo areálu uloží vrecia s pieskom ako ďalšiu bariéru proti vode.



Na Záhorí aj v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie hrozia povodne


Na Záhorí v okresoch Skalica, Senica a Malacky a v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie hrozia povodne z trvalého dažďa. V týchto lokalitách platí hydrologická výstraha tretieho stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Hydrologická výstraha tretieho stupňa v týchto lokalitách trvá až do odvolania. "Vzhľadom na nasýtenosť povodí, spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a ďalšie predpovedané zrážky je predpoklad opätovného vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," tvrdia meteorológovia.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okres Trnava, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žarnovica, Levice, Spišská Nová Ves a Košice.

Zároveň počas celého piatka platí výstraha prvého stupňa pred dažďom na celom území Slovenska.

Hasiči mali v Banskobystrickom kraji v súvislosti s počasím 12 výjazdov



Hasiči v Banskobystrickom kraji od štvrtka (15. 10.) do piatka 6.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 12 výjazdov. Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, najvážnejšia situácia bola v Žiari nad Hronom a v Novej Bani, kde hasiči zasahovali spolu päťkrát. Štyri zásahy boli spolu pre okresy Zvolen a Krupina.

„Väčšinou to bolo čerpanie zatopených pivníc a rodinných domov, stavba protipovodňových bariér, pílenie a monitoring vodných tokov,“ zhrnul.

Celkovo zasahovalo 33 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 15 kusov hasičskej techniky. „V teréne bolo aj 39 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí na 11 kusoch techniky,“ ukončil.

So zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj v piatok. Meteorológovia očakávajú na celom území SR zrážky s úhrnom od 15 do 30 milimetrov. "Pre spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.