Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

POZOR na hmlu a vietor na horách prevažne severného Slovenska

Na snímke čajka letí v hustej hmle pri Chorvátskom ramene v bratislavskej Petržalke 2. januára 2023. Foto: TASR Jakub Kotian

Hmla sa môže vyskytnúť na väčšine územia Slovenska s výnimkou niektorých okresov na juhozápade krajiny.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Na horách prevažne severného Slovenska v sobotu silnejšie zafúka, miestami sa môže vyskytnúť až víchrica. Väčšinu Slovenska môže potrápiť aj hmla. Vydané sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha pred vetrom na horách platí v okresoch Žilina, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Týka sa oblastí nad pásmom lesa.

Vietor tu môže miestami dosiahnuť v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže byť do 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica. Výstraha predbežne platí v sobotu do 15.00 h.

Hmla sa môže vyskytnúť na väčšine územia Slovenska s výnimkou niektorých okresov na juhozápade krajiny. Ojedinele môže byť v dôsledku vytvorenej hmly dohľadnosť od 50 do 200 metrov. Výstraha platí predbežne do 13.00 h.

V platnosti sú naďalej aj hydrologické výstrahy pred možnou povodňou. V rámci okresov Malacky a Michalovce platí druhý stupeň výstrahy. V okrese Senica, južnej časti okresu Nové Zámky a v oblasti Bratislavy platí najnižší stupeň výstrahy.