Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

NEZABUDNITE NA PITNÝ REŽIM: Meteorológovia upozorňujú na horúčavy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Bratislava 16. júna (TASR) – Slovensko čaká prvé tohtoročné a pravdepodobne aj pomerne výrazné obdobie horúčav. Môže sa zaradiť medzi najteplejšie takéto periódy v období mesiaca jún. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na štvrtok (17. 6.) a piatok (18. 6.) vydal pre západné i južné Slovensko výstrahu pred vysokými teplotami. Miestami tu môže teplota vzduchu vystúpiť na 33 až 35 stupňov Celzia.

Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

SHMÚ poukázal na historické extrémy najvyššej teploty vzduchu i na najdlhšie trvania období so špecifickou teplotou vzduchu na Slovensku v júni. Absolútne júnové maximum teploty vzduchu na Slovensku s hodnotou 38,2 stupňa Celzia meteorológovia namerali 30. júna 2012 v Slovenskom Grobe.

Bezprecedentnú situáciu z hľadiska neprerušeného trvania letných dní v júni na Slovensku zaznamenali meteorológovia v roku 2019. Ide podľa SHMÚ o dosiaľ najteplejší jún v histórii meteorologických pozorovaní na Slovensku. Na šiestich meteorologických staniciach - Slovenský Grob, Žihárec, Topoľčany, Hurbanovo, Mužla a Sliač dosiahla teplota vzduchu v tomto roku hodnotu letného dňa vo všetkých 30 dňoch mesiaca.