Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Hornád pri Košiciach pretrhol starú hrádzu

Na snímke situácia po zdvihnutí toku rieky Hornád počas výdatných a dlhotrvajúcich zrážok v lokalite Dubina neďaleko obce Hranovnica, 14. októbra 2020. Foto: EASYFOTO TASR – Kristína Mayerová

S výdatnejšími zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj vo štvrtok najmä popoludní.

Košice 15. októbra (TASR) – Stará hrádza medzi obcami Gyňov a Trstené pri Hornáde v okrese Košice-okolie nevydržala nápor vody z Hornádu a pretrhla sa. Ohrozenie obyvateľov ani ich príbytkov nehrozí, zaplavené sú polia. Pre TASR to potvrdili starostka Gyňova Denisa Vargová a hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„Je to veľmi stará hrádza, voláme ju zajačia - je nízka. Od obce je to vzdialené asi dva až dva a pol kilometra. Najväčšiu škodu budú mať poľnohospodári, majú tam kukuricu a tá je celá pod vodou,“ povedala starostka s tým, že túto hrádzu pretrhlo aj pri povodniach v roku 2010 a následne ju vodohospodári opravili.

Podľa SVP hrádza už v posledných rokoch neplnila svoj účel, pôvodne bola postavená na ochranu obrábaných polí. „Je tam aj ďalšia - vyššia hrádza. Táto preto nemala význam. Je to inundačné územie a plodiny sa tam pestovali s týmto vedomím. Od roku 2010 je tam ale asi najviac vody,“ povedal Bocák. Spresnil, že pri výdatných dažďoch evidujú v tejto lokalite vodu na poliach či už z dôvodu vyliatia sa Hornádu v danom úseku, stekania vody z okolitých obcí či podložia, cez ktoré presakuje podzemná voda.

Keďže ide o hrádzu, ktorá v súčasnosti neplnila svoju úlohu, jej opravu budú podľa Bocáka prehodnocovať.


Povodňová situácia sa pomaly zlepšuje




Povodňová situácia na slovenských tokoch, najmä v prípade Hornádu, Hnilca a Bodvy sa pomaly zlepšuje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý zároveň upozorňuje, že v priebehu večera a noci môže prísť opäť k vzostupu vodných hladín, najmä na dolných úsekoch tokov.

K zlepšeniu situácie prispelo ubúdanie zrážok, resp. ich intenzity za posledných 24 hodín. Najvyššie úhrny zrážok boli na strednom a juhozápadnom Slovensku, a to v oblasti Malých Karpát a na hornej Nitre od 20 do 40 mm. „Maximálny úhrn sme zaznamenali v stanici Modra-Piesok 65,5 mm a v stanici Kľak 69,7 mm. Na ostatnom území to bolo zväčša do 25 mm,“ ozrejmili meteorológovia. "Takéto zrážkové pomery sa prejavili samozrejme aj na tokoch,“ dodali.

Na východnom Slovensku na Hornáde, Hnilci a Bodve na ich horných úsekoch vo večerných a nočných hodinách hladiny kulminovali, alebo boli v miernom poklese, na dolných úsekoch kulminovali, ale boli ustálené pri vysokých vodných stavoch. "V súčasnosti je väčšina týchto tokov ustálená alebo v poklese. Hornád v Ždani aktuálne kulminuje,“ uviedli hydrológovia SHMÚ.

Na hornej Nitre a hornom úseku Bebravy sú hladiny ustálené alebo v poklese, no v Nadliciach a v Nitrianskej Strede v súčasnosti kulminuje 3. stupeň povodňovej aktivity. "Na väčšine tokov stredného Slovenska sú hladiny ustálené alebo v miernom poklese, na dolnom úseku Rimavy a jej prítokoch prebieha kulminácia alebo je mierny pokles," doplnil SHMÚ.

Na tokoch Malých Karpát na ich horných úsekoch je ustálenosť až pokles, na dolných úsekoch ešte prebiehajú kulminácie, a to na stanici Svätý Jur na Šúrskom kanáli. V povodí Moravy sa povodňová vlna, ktorá prichádza z českého územia, naplno prejavila už aj v staniciach na Slovensku, v Kopčanoch a v Moravskom Sv. Jáne hladina dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity.

Na základe predpovede ďalších zrážok vo večerných a nočných hodinách SHMÚ očakáva v priebehu štvrtka v horných úsekoch väčšiny tokov pokles, no v druhej polovici noci opakovaný prechodný vzostup vodných hladín. Na dolných úsekoch sa predpokladá vzostup s prechodom do kulminácií hladín a prípadne s opätovným dosahovaním stupňov povodňovej aktivity.

V súčasnosti hydrológovia SHMÚ vydali hydrologické výstrahy 1. až 3. stupňa. Pre okresy v povodí Moravy, hornej Nitry a Hornádu je vydaný najvyšší 3. stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňami.

Pri zrážkach sa opäť môžu zdvihnúť hladiny tokov



Zrážky s úhrnom 15 až 30 mm možno na území celej SR očakávať aj počas nasledujúcich 24 hodín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý od 18.00 h do rovnakého času v piatok (16. 10.) vydal pre celé Slovensko výstrahu pred dažďom 1. stupňa.

"Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," uviedli meteorológovia.

Na veľkej časti územia SR pretrvávajú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. V okresoch horného Záhoria, hornej Nitry, takisto v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie v povodí Hornádu platia výstrahy najvyššieho 3. stupňa.


Žilina: V mestskej časti Bytčica odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity


Primátor Žiliny Peter Fiabáne odvolal vo štvrtok o 12.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity v žilinskej mestskej časti Bytčica. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Pripomenul, že tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v utorok (13. 10.) na odporúčanie krízového štábu mesta po tom, ako sa Bytčický potok vylial z koryta a zaplavil ulice. "Voda nestíhala odtekať prirodzenými trasami a postupne zaplavila spodné časti domov, pivnice, záhrady, garáže a miestne komunikácie. Mesto od utorka popoludnia situáciu na vodných tokoch monitoruje," uviedol Miškovčík.

Do prác na odstraňovaní následkov prívalových dažďov sa zapojili dobrovoľní hasiči so správcom toku Slovenským vodohospodárskym podnikom. "Stavebné mechanizmy čistili korytá riek od nánosov bahna, kamenia a náletových porastov. Voda postupne opadla, v niektorých postihnutých častiach sa krízovú situáciu po výdatnom daždi podarilo vyriešiť odčerpávaním vody a uvoľnením vodného toku," dodal hovorca mesta Žilina.

Gelnica odstraňuje následky povodne, platia aj niektoré dopravné obmedzenia


Mesto Gelnica pracuje na odstraňovaní následkov povodne. V dôsledku výdatných dažďov z uplynulých dní v meste naďalej platia aj niektoré dopravné obmedzenia. Radnica o tom informuje na sociálnej sieti.

Most pri základnej škole je pre dopravu uzavretý, využiť ho môžu iba chodci. „Prosíme ľudí, aby pre chýbajúce zábradlie používali na prechod stred mosta, nešli ku krajom a neriskovali prípadný pád do vody,“ uvádza mesto.

Napriek tomu, že úsek po asfaltovej ceste v Perlovej doline je prejazdný, je potrebné počítať so zdržaním. Dôvodom je realizácia prác na odstraňovaní následkov povodne.

Keďže došlo k poškodeniu asfaltu na Potočnej ulici, mesto apeluje na zvýšenú opatrnosť. Táto ulica je však prejazdná.

Na Hlavnej ulici aktuálne odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc domov. „Škody, ktoré občanom vznikli, je potrebné riešiť s príslušnou poisťovňou, u ktorej má vlastník svoj majetok poistený,“ uvádza mesto Gelnica.

V súvislosti s nepriaznivým počasím zasahovali hasiči už 250-krát za 24 hodín


Za uplynulých 24 hodín zasahovali hasiči v súvislosti s nepriaznivým počasím 250-krát, a to aj počas noci. V teréne ich pomáhalo zhruba 1000. Informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti.

"V teréne pomáhalo 400 príslušníkov HaZZ a 570 dobrovoľných hasičov s 320 kusmi hasičskej techniky dokopy. Aj počas noci umiestňovali hasiči protipovodňové bariéry na miestach, kde hrozilo vyliatie vodných tokov," priblížilo prezídium s tým, že išlo najmä o okresy Banská Bystrica, Zvolen, Zvolenská Slatina, Lehota pod Vtáčnikom.

Okrem toho vykonávali monitoring vodných tokov. Odstraňovali tiež spadnuté stromy z cestných komunikácií a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov.

V pohotovosti až do odvolania naďalej zostávajú dobrovoľné hasičské zbory obcí, ktoré disponujú protipovodňovou technikou.

Žitavské nábrežie v Zlatých Moravciach ohrozovala stúpajúca voda Žitavy


Mestskí policajti a hasiči v Zlatých Moravciach zasahovali v lokalite Žitavské nábrežie, ktoré ohrozovala voda z rieky Žitava. Situácia začala byť kritická v stredu (14. 10.) vo večerných hodinách, informoval náčelník Mestskej polície v Zlatých Moravciach Marián Takáč.

„Zostávalo približne desať centimetrov do vyliatia rieky zo svojho koryta. Na mieste zasahovali členovia dobrovoľného hasičského zboru, hliadka Mestskej polície, hliadka miestnej Občianskej poriadkovej služby a miesto prišli obhliadnuť aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru,“ povedal Takáč.

Na najkritickejšom mieste bola postavená takzvaná norná stena, ktorá mala v prípade vyliatia vody zabrániť jej ďalšiemu postupu k rodinným domom. „K vyliatiu rieky nakoniec nedošlo. Hliadka Mestskej polície monitorovala situácia až do ranných hodín,“ uviedol Takáč. Stena bola odstránená vo štvrtok v dopoludňajších hodinách po tom, čo hladina Žitavy klesla zhruba o jeden meter.



Výstrahy 3. stupňa pred povodňami platia pre desať okresov



Bratislava 15. októbra (TASR) – Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí vo štvrtok ráno na Slovensku pre desať okresov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Pre viacero ďalších regiónov platia výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstraha tretieho stupňa sa týka okresov Skalica, Senica, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Revúca, Rožňava, Košice okolie – Hornád a Levoča.

S výdatnejšími zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj vo štvrtok najmä popoludní. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť od 18.00 h. Výnimkou sú len niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho kraja, či okres Senica v Bratislavskom kraji. Prvý sneh sa objavil už aj na Králikoch pri Banskej Bystrici.



Zvolenská Slatina: Situácia v obci je po povodni stabilizovaná


Situácia v obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese je po povodni stabilizovaná. Pre TASR to vo štvrtok povedala starostka obce Mária Klimentová. „Prestalo pršať, voda v Slatine postupne klesá a cesty sú prejazdné,“ dodala.

Vodný tok rieky Slatina sa v uplynulých dňoch pre výdatný dážď vylial z koryta na poľnohospodársku pôdu. Najhoršia situácia bola práve na toku tejto rieky. V súčasnosti hasiči stále odčerpávajú vodu zo zaplavenej dediny a monitorujú situáciu. Ráno obišla starostka rodinné domy, škody však veľké nie sú. „Horšie sú na tom záhrady a dvory rodinných domov,“ spomenula s tým, že v obci aj naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity. S hasičmi sa samospráva dohodla, že počkajú, aké počasie bude v najbližších dňoch a či sa aktuálna situácia zmení.

Pre vysokú hladinu vodného toku Slatina sa vo Zvolenskej Slatine zdvihla aj hladina toku Rybný potok, čo spôsobilo vyliatie vôd cez brehové čiary. Rovnako na tom bol aj Slatinský potok. Starostka však spomenula, že voda na týchto miestach klesla a potoky sú už vo svojich korytách.

Voda zo Slatiny ohrozovala počas povodne miestne komunikácie i okolité domy v obci. „Hasiči nainštalovali v najkritickejších miestach povodňové vaky, obec spolu s dobrovoľnými hasičmi pripravila viac ako 450 vriec, ktoré rozviezli do ohrozených obydlí. Zároveň sme nepretržite prečerpávali vodu,“ zhrnula Klimentová.

S výdatnejšími zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj vo štvrtok, najmä popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť od 18.00 h. Výnimkou sú len niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho kraja, či okres Senica v Bratislavskom kraji.

Radnica uzatvorila pri rieke Nitra podjazdy a podchody pod mostami


Rieka Nitra prechádza v dôsledku tri dni trvajúceho intenzívneho dažďa do 3. stupňa povodňovej aktivity. Existuje predpoklad, že toky riek budú v najbližších hodinách ešte viac stúpať.

„Mesto Nitra sa v tejto súvislosti rozhodlo v záujme ochrany zdravia obyvateľov uzavrieť podjazdy a podchody pod mostami. Ide o podchody na Univerzitnom moste a Chrenovskom moste,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Toto opatrenie platí od štvrtka až do odvolania. „Zároveň vyzývame všetkých, ktorí sa zdržujú v okolí vodných tokov, aby zvýšili opatrnosť,“ upozornil Holúbek.

Hasiči naďalej pomáhajú pri odstraňovaní dôsledkov povodní v Košickom kraji


Hasiči naďalej zasahujú pri udalostiach spojených s povodňami, ktoré v uplynulých dňoch postihli aj východné Slovensko. Ako pre TASR povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach, v teréne pomáhali počas uplynulej noci aj vo štvrtok dopoludnia.

„Hasiči aktuálne zasahujú v Jasove, v Moldave nad Bodvou aj v Čani, ide o odčerpávanie vody. V Kostoľanoch nad Hornádom ide o evakuáciu. Jeden muž uviazol na odľahlom mieste, voda ho odrezala,“ povedal s tým, že hasiči vyrazili na miesto s člnom.

Situácia sa upokojila a Hron od noci klesá, otvorili už aj most


Počasie v Banskej Bystrici sa zlepšilo a situácia na rieke Hron sa počas noci upokojila. Nedošlo k vybreženiu riek a potokov a ako tvrdí banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti, nemuselo dôjsť k uzavretiu ďalších ciest v kraji. "Aktuálne sú na území Banskobystrického kraja prejazdné aj všetky horské priechody," tvrdí polícia.

"Hladina Hrona kulminovala medzi polnocou a druhou hodinou vo štvrtok na úrovni 271 centimetrov. Odvtedy kontinuálne klesá. O siedmej hodine dosiahla úroveň 258 centimetrov," uviedol banskobystrický viceprimátor Jakub Gajdošík.

"Na základe aktuálnej situácie je most na Ulici 9. mája opätovne otvorený," informovala TASR hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo v stredu (14. 10.) druhý stupeň povodňovej aktivity na toku Hron a jeho prítokoch. K vyliatiu rieky z koryta nedošlo. Na miestach, kde v súčasnosti nie je dokončená výstavba protipovodňových múrov, vykonali hasiči osadenie mobilných hradení a vriec. Zároveň došlo k uzavretiu mosta na Ulici 9. mája a doprava bola presmerovaná v smere na Mičinskú cestu a Cestu k Smrečine tak ako počas výstavby protipovodňových opatrení v tomto úseku v letných mesiacoch.

Povodňová situácia v Kysaku sa zlepšuje


Povodňová situácia v Kysaku v okrese Košice-okolie sa zlepšuje, hladina vody klesla približne o 30 centimetrov. Pre TASR to povedal starosta Ľubomír Krajňák s tým, že prognózy sú optimistické.

„Vyšlo slnko, ale s upratovaním musíme počkať, kým voda opadne. Potom budeme odstraňovať aj odplavené protipovodňové vaky. Zatiaľ sme odpratávali konáre stromov z cesty, ktoré tam naplavilo, aby tadiaľ potom mohli prejsť autá. Zaplavené sú ešte tri úseky,“ povedal s tým, že zaplavená je aj dlhodobá obchádzková trasa medzi Kysakom a Veľkou Lodinou (okr. Košice-okolie) vedúca cez osadu Sopotnica.

Starosta pripomenul, že k zabezpečovacím prácam vo veľkej miere prispeli aj dobrovoľníci. „Stavali tiež protipovodňové bariéry. Prišlo asi 50 obyvateľov či chatárov z obce. Čo sa týka dobrovoľných hasičov, tí budú naďalej nápomocní - aj pri odčerpávaní vody. Na nánosy blata budeme využívať vlastnú techniku,“ dodal Krajňák. Pre obyvateľov podľa jeho slov zabezpečia veľkokapacitné kontajnery, do ktorých budú môcť vyhadzovať poškodené veci zo svojich domov.

K zaplaveniu približne 50 domov v Kysaku došlo po dlhotrvajúcom daždi. Dôsledkom bolo vybreženia sa Hornádu, k čomu na niekoľkých miestach došlo v noci z utorka (13. 10.) na stredu (14. 10.).

Brehy: Dobrovoľní hasiči pracovali celú noc, voda poškodila aj miestnu cestu


Príslušníci Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Brehy museli celú noc odčerpávať vodu, ktorá na troch miestach zaplavila záhrady. V obci po dlhej noci ostala poškodená aj cesta, ďalšia komunikácia je zaplavená a neprejazdná. Starosta Brehov Juraj Tencer pre TASR potvrdil, že ešte v stredu (14. 10.) podvečer vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity a obec aktuálne čaká na pomoc profesionálnych hasičov.

Profesionálni hasiči majú DHZ pomôcť s odčerpávaním vody v zatopených lokalitách, obec pritom v noci musela použiť aj ťažkú techniku. Po upchatí priepustu jedného z miestnych potokov ostala poškodená aj miestna komunikácia. „Zo všetkých okolitých svahov vyrážajú pramene vody, navyše dnes hlásia ďalší dážď a zem už nie je schopná žiadnu vodu absorbovať,“ poznamenal Tencer.

Ešte počas stredy sa voda z Hrona dostala aj na cestu III. triedy medzi Brehmi a obcou Rudno nad Hronom. Polícia musela cestu uzavrieť, starosta potvrdil, že komunikácia je naďalej neprejazdná. Podľa dát Slovenského hydrometeorologického ústavu dosahuje aktuálna hladina Hrona v obci výšku 424 centimetrov. Od utorkového (13. 10.) vyhlásenia druhého stupňa výstrah pred záplavami v okrese Žarnovica tak stúpla o viac ako dva metre.

Hasiči mali v Banskobystrickom kraji v súvislosti s počasím 58 výjazdov


Hasiči v Banskobystrickom kraji od stredy (14. 10.) do štvrtka 6.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 58 výjazdov. Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, najvážnejšia situácia bola v okrese Brezno, kde hasiči zasahovali deväťkrát.

Väčšinou to bolo čerpanie zatopených pivníc a rodinných domov, stavba protipovodňových bariér, pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a monitoring vodných tokov,“ zhrnul.

Sedemkrát zasahovali hasiči v okrese Banská Bystrica, rovnaký počet zásahov platí spolu pre okresy Zvolen a Detva. Sedem výjazdov platí tiež spolu pre región Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica.

Celkovo zasahovalo 121 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 50 kusov hasičskej techniky. „V teréne bolo aj 143 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí na 38 kusoch techniky,“ ukončil.

S výdatnejšími zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj vo štvrtok najmä popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť od 18.00 h. Výnimkou sú len niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho kraja či okres Senica v Bratislavskom kraji.



V Trnavskom kraji hasiči riešili zaplavené cesty, pivnice a spadnuté stromy


K spadnutým stromom na cestách a zaplaveným komunikáciám i pivniciam rodinných domov boli privolaní v stredu (14. 10.) profesionálni i dobrovoľní hasiči v Trnavskom kraji. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Mária Zaťková informovala, že zasahovalo spolu vyše 110 hasičov s troma desiatkami techniky.

"Štyri z celkových deviatich výjazdov absolvovali príslušníci HaZZ z hasičských staníc Senica a Kúty, keď zasahovali v oblasti Šaštín-Stáže, Senica, Kúty a Borský Svätý Jur. Po dvoch výjazdoch uskutočnili príslušníci HaZZ z hasičských staníc Piešťany, boli privolaní do obcí Banka a Ratnovce, a Holíč, ktorí zasahovali v Skalici a Koválovci. Jeden výjazd vykonali príslušníci HaZZ z hasičskej stanice Galanta priamo v meste," uviedla Zaťková.

Vzhľadom na to, že si zhoršujúca povodňová situácia vyžiadala pomoc, pri udalostiach zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Ňárad, Kráľovičove Kračany, Smolenice, Michal na Ostrove, Horné Saliby, Jahodná, Sládkovičovo, Gbely, Križovany nad Dudváhom, Sobotište, Čierny Brod, Mostová, Moravský Sv. Ján, Moravany nad Váhom, Sekule, Prievaly, Boleráz, Boleráz-Klčovany a Bohdanovce nad Trnavou, doplnila.