Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Rok 2021 bude jedným z najdrahších z hľadiska škôd po katastrofách

Na leteckej snímke zdemolované budovy a cestná komunikácia po záplavách a zosuvoch pôdy v meste Bozkurt na severe Turecka v piatok 13. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Jednoznačne najdrahšou poistnou udalosťou bol podľa štúdie hurikán Ida, ktorý pustošil americké štáty na prelome augusta a septembra.

Zürich 14. decembra (TASR) - Ničivé búrky v Spojených štátoch a záplavy v Európe urobia z roku 2021 jeden z najdrahších rokov, čo sa týka škôd po prírodných katastrofách. Vyplýva to z najnovšej štúdie, z ktorej v utorok citovala agentúra DPA.

Poistené straty z prírodných katastrof na celom svete už dosiahli 93 miliárd eur, oznámila v utorok na základe predbežných odhadov švajčiarska zaisťovňa Swiss Re. To je o 17 percent viac ako v roku 2020. Zároveň ide o štvrtú najvyššiu hodnotu od začiatku zaznamenávania v roku 1970.

Rozsiahle júlové povodne v Nemecku a susedných krajinách podľa štúdie spôsobili škody až za 40 miliárd eur.

Na snímke vľavo poškodený hrad v nemeckom Erftstadt-Blessem v sobotu 17. júla 2021.
Foto: TASR/AP


"Tieto povodne boli najdrahšou prírodnou katastrofou v regióne od roku 1970 a druhou najdrahšou na svete po povodniach v Thajsku z roku 2011," uvádza sa v správe.

Jednoznačne najdrahšou poistnou udalosťou bol podľa štúdie hurikán Ida, ktorý pustošil americké štáty na prelome augusta a septembra. Živel okrem iného spôsobil aj záplavy v New Yorku. Celkový objem poistných udalostí sa vyšplhal v prepočte až na 28 miliárd eur.

Na archívnej snímke muž prechádza okolo časti strechy, ktorú v New Orleans strhol z budovy hurikán Ida vo Francúzskej štvrti v nedeľu 29. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Februárová snehová búrka Uri vo východnej časti USA, ktorá okrem hustého sneženia priniesla aj extrémne nízke teploty okolo mínus 17 stupňov Celzia, za sebou zanechala škody v objeme 13 miliárd eur.

DPA pripomína, že bilancia škôd zahŕňa len prírodné katastrofy za rok 2021. Dôsledky pandémie koronavírusu v dátach neboli zahrnuté.