Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Rok 2022 sa končí teplým počasím, na horách padajú rekordy

Lomnický štít, archívne foto. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Podľa operatívnych údajov už bol prekonaný silvestrovský rekord maximálnej dennej teploty na Chopku aj Lomnickom štíte.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Rok 2022 sa v strednej Európe končí rekordne teplým počasím, v Nemecku bolo v sobotu aj viac ako 20 stupňov Celzia. Mimoriadne teplý vzduch sa začína prejavovať aj na Slovensku, predovšetkým na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Podľa operatívnych údajov už bol prekonaný silvestrovský rekord maximálnej dennej teploty na Chopku aj Lomnickom štíte. "Na Chopku je dokonca teplejšie ako v Horehronskom podolí. V nižších polohách bolo najteplejšie v Kuchyni, 14 stupňov Celzia, no na rekord to nestačilo, pretože na juhozápade Slovenska bol minulý Silvester 2021 ešte teplejší, až do 17 stupňov Celzia," poznamenali meteorológovia.

Otepľovanie bude v najbližších hodinách pokračovať a predovšetkým na horách očakáva SHMÚ mimoriadne až extrémne teplú silvestrovskú noc. "Kto by ju chcel ísť stráviť do vyšších polôh, napriek teplému počasiu je tam dosť veterno, na Chopku až víchrica, no vietor oproti aktuálnej situácii trochu zoslabne," dodal SHMÚ.