Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Počasie

September bol teplotne podpriemerný

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozdiel medzi priemernou augustovou a septembrovou teplotou bol výrazný, na niektorých miestach sa približoval k dvojcifernej hodnote.

Bratislava 10. októbra (TASR) - September bol po sérii mimoriadne teplých mesiacov teplotne podpriemerný. Rozdiel medzi priemernou augustovou a septembrovou teplotou bol výrazný, na niektorých miestach sa približoval k dvojcifernej hodnote. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Tak, ako sa prudko oteplilo v tomto roku od apríla k máju, tak sa potom prudko ochladilo od augusta k septembru," zhodnotili meteorológovia.

Napríklad na bratislavskej Kolibe namerali v apríli priemernú mesačnú teplotu 9,4 stupňa Celzia, v máji 17,4 stupňa Celzia. V septembri sa, naopak, ochladilo, priemerná teplota klesla z 22,7 stupňa Celzia na 14,8 stupňa Celzia. V Silici stúpla teplota z aprílových 7,1 stupňa Celzia na májových 15,4 stupňa Celzia. Priemerná teplota sa prudko zmenila z augusta na september - z 21,6 stupňa Celzia na 13,2 stupňa Celzia.

Takmer celé územie Slovenska je aktuálne bez rizika sucha. Výnimkou je juhozápad Podunajskej nížiny, kde je začínajúce až mierne sucho. Z hľadiska meteorologického sucha na Slovensku prevažujú normálne až veľmi vlhké podmienky.