Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Apríl bol na zrážky bohatší ako marec, no zrážkový deficit nevyriešil

Mapa zrážok za apríl 2021. Foto: FB/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kuchyni a na letisku v Bratislave, až okolo -70 milimetrov.

Bratislava 4. mája (TASR) – Apríl bol na zrážky bohatší ako marec. Napriek tomu sa nevyriešil zrážkový deficit, ktorý sa na Slovensku vytvoril v uplynulých týždňoch. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

„Ak analyzujeme úhrny zrážok za obdobie od 11. februára do 30. apríla, tak sa vytvoril, vo viacerých oblastiach Slovenska, v tomto takmer trojmesačnom období, deficit zrážok," vysvetlili odborníci. Napríklad v Hurbanove dosiahol na konci zimy a v prvých dvoch mesiacoch jari deficit zrážok 42 milimetrov. Stropkov už deficit zrážok v tomto období nemal, ale dosiahol iba symbolický prebytok, tri milimetre.

Nedostatok zrážok bol teda v danom období najvýraznejší v niektorých regiónoch na krajnom juhozápade Slovenska, ale relatívne nepriaznivá situácia bola aj na severnom Slovensku. Nižšie deficity zrážok boli zaznamenané vo východných oblastiach Slovenska. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kuchyni a na letisku v Bratislave, až okolo -70 milimetrov.