Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

SHMÚ: Časť Slovenska zasiahnu silné búrky, potrvajú až do stredy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa od 20.00 h.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Časť Slovenska zasiahnu v nedeľu večer silné búrky. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Na sociálnej sieti však doplnil, že s búrkami je potrebné počítať až do stredy (14. 10.).

"Na studenom fronte, ktorý sa bude vlniť v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad centrálnym Stredomorím, Balkánom, našou oblasťou, Pobaltím a Škandináviou očakávame do stredy rána vysoké úhrny zrážok na väčšine nášho územia," uviedli meteorológovia.

Pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa od 20.00 h. Meteorológovia miestami očakávajú výskyt dažďa s úhrnom zrážok od 45 do 80 milimetrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Od 22.00 h platí výstraha druhého stupňa pre Trenčiansky a Žilinský kraj. Podľa meteorológov treba počítať s intenzívnym dažďom s úhrnom zrážok od 60 do 100 milimetrov, čo predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa SHMÚ vysoká.