Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

December bol podľa SHMÚ z pohľadu zrážok normálny až mimoriadne vlhký

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prvé decembrové dni boli podľa meteorológov charakteristické každodenným výskytom zrážkovej činnosti. V najnižších polohách prevládali kvapalné či zmiešané zrážky.

Bratislava 19. januára (TASR) - Minuloročný december skončil na Slovensku po teplotnej stránke ako normálny až teplý mesiac. Z pohľadu zrážok ako normálny až mimoriadne vlhký mesiac. Na väčšine územia to bol extrémne vodný mesiac. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Počas decembra bol opakovane dosiahnutý prvý aj druhý stupeň povodňovej aktivity, dokonca bol niekoľkokrát dosiahnutý aj tretí stupeň povodňovej aktivity v sledovaných staniciach. Vysoká vodnosť tokov prevládala vo väčšine našich povodí,"
priblížili meteorológovia. Tvrdia, že aj v podzemnej vode prevládali nadpriemerné hodnoty.

Celý mesiac sa striedali chladnejšie a teplejšie vzduchové hmoty, čo zapríčinilo nestabilnú hydrologickú situáciu na tokoch vo väčšine povodí vrátane veľkých riek pritekajúcich na Slovensko zo zahraničia. "Takéto podmienky vyvrcholili počas tretej decembrovej dekády, no najmä počas vianočných sviatkov," poukázal SHMÚ.

Prvé decembrové dni boli podľa meteorológov charakteristické každodenným výskytom zrážkovej činnosti. V najnižších polohách prevládali kvapalné či zmiešané zrážky. "Ak sa vyskytlo sneženie, súvislá snehová pokrývka sa zakrátko roztopila. Od výšky približne 400 až 500 metrov nad morom boli zrážky zväčša snehové, a práve v týchto dňoch začala výraznejšia akumulácia snehovej pokrývky, predovšetkým v horských povodiach stredného Slovenska," skonštatoval SHMÚ. Meteorológovia poznamenali, že vo väčšine povodí stále zotrvávalo relatívne vysoké nasýtenie pôdy z jesenných zrážok.

Výrazné vzostupy vodných hladín zaznamenali v povodiach s nízkymi nadmorskými výškami a dominanciou dažďa. Na niektorých tokoch v povodí dolného Hrona, stredného Ipľa, dolného Hornádu a Bodvy boli dosiahnuté aj stupne povodňovej aktivity. "Najvýznamnejší z nich bol dosiahnutý 3. decembra o 2.15 h v Michaľanoch na toku Roňava, na úrovni dva- až päťročného prietoku," uviedol ústav.

Vysoké vodné stavy sa na začiatku decembra objavili v povodiach Východoslovenskej nížiny, na Latorici a Bodrogu zotrvali počas celého mesiaca. Príčinou bola podľa SHMÚ najmä hydrologická situácia v ukrajinskej časti povodia. S príchodom silnejších nočných mrazov sa na menších tokoch v horských oblastiach začali objavovať ľadové úkazy, no bez dosahu na priebeh vodných hladín, opísal.

Meteorológovia pokračujú, že dynamický vývoj hladín na tokoch pokračoval v decembri najmä v povodiach na juhu stredného a východného Slovenska, a to dolnom Hrone, Ipli, Bodve, dolnom Hornáde a dolnom Bodrogu. Na niektorých vodomerných staniciach opätovne dosiahol prvý až tretí stupeň povodňovej aktivity.

"Kombinácia topiacej sa snehovej pokrývky a kvapalných zrážok spôsobila 13. a 14. decembra najvýznamnejšie kulminačné prietoky v Sazdiciach na toku Búr, vo Svinici na Svinickom potoku a v Zemplínskom Branči na toku Chlmec. Vysoký vodný stav bol v týchto dňoch zaznamenaný aj na slovenskom úseku Dunaja," priblížili.