Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ: Februárové teploty dosiahli rekord v Moravskom Svätom Jáne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rekordnú celoslovenskú hodnotu dosiahla 17. februára aj minimálna denná teplota vzduchu, ktorá v Moravskom Svätom Jáne neklesla pod 7,1 stupňa Celzia.

Bratislava 21. februára (TASR) - Tohtoročný február bude na krajnom západe a juhozápade Slovenska mimoriadne teplý. Medzi najteplejšie dni patril 17. február. Prekonal celoslovenský rekord pre maximálnu a minimálnu dennú teplotu vzduchu pre tento deň. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.

"Najvyššiu teplotu vzduchu zaregistrovali minulý štvrtok 17. februára v Bratislave, Mlynskej doline (18,7 stupňa Celzia), čím bol prekonaný celoslovenský rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu pre tento deň z roku 1974, keď v Somotore, na juhu Východoslovenskej nížiny, namerali 17 stupňov Celzia," uviedli meteorológovia.

Rekordnú celoslovenskú hodnotu dosiahla 17. februára aj minimálna denná teplota vzduchu, ktorá v Moravskom Svätom Jáne neklesla pod 7,1 stupňa Celzia. Tým bol podľa SHMÚ prekonaný pôvodný celoslovenský rekord teploty vzduchu pre 17. február, a to sedem stupňov Celzia z roku 1974.

"Výrazné sucho je aktuálne len na juhu a juhozápade Podunajskej nížiny. Na strednom a východnom Slovensku je len ojedinele mierne sucho,"
priblížili meteorológovia v súvislosti s klimatickým zhodnotením minulého týždňa.

Extrémne sucho je len na stanici Bratislava – letisko. Veľmi suché podmienky sú v Prešove a Kuchyni. Veľmi vlhko je v Oravskej Lesnej. Deficit zrážok za posledných 90 dní je najvyšší v Rimavskej Sobote, Boľkovciach a Švedlári.