Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Február priniesol nerovnomerné rozdelenie zrážok na území SR

Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa po Vajanského nábreží v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Z hľadiska podzemnej vody a mesačného hodnotenia zaradili február 2023 medzi nadnormálne mesiace.

Bratislava 14. marca (TASR) – Mesačné úhrny zrážok boli počas tohtoročného februára rozdelené na území SR nerovnomerne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v hydrologickej analýze druhého mesiaca roku 2023.

"V severnej oblasti bol mesiac hodnotený ako zrážkovo nadnormálny, na západe a v strednej oblasti ako normálny a na juhu východného Slovenska ako podnormálny," konkretizovali hydrológovia na portáli SHMÚ. Dodali, že z hľadiska priemerných mesačných prietokov sa tohtoročný február zaradil medzi nadnormálne až extrémne vodné mesiace. "Len na západnom Slovensku prietoky vo väčšej časti hodnotených staníc dosiahli hodnoty podnormálneho až normálneho mesiaca," spresnili.

Z hľadiska podzemnej vody a mesačného hodnotenia zaradili február 2023 medzi nadnormálne mesiace. "Nadpriemerné a mierne nadpriemerné hladiny a výdatnosť prameňov boli zaznamenané v 72 percentách hodnotených objektov a prevládali na celom území," uviedol SHMÚ.

Podrobnú analýzu sprístupnil na svojom webe.