Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

SHMÚ: Intenzívne búrky môžu opäť ohroziť Banskobystrický kraj

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt.

Bratislava 25. mája (TASR) - Intenzívne búrky vo štvrtok popoludní môžu opäť ohroziť viaceré okresy na strednom Slovensku, najmä v Banskobystrickom kraji. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Pre okresy Banská Bystrica, Zvolen a Detva platia výstrahy druhého stupňa.

V trojici okresov je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 65 až 75 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb," uviedol SHMÚ.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie).

Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. "Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu," doplnili zo SHMÚ.

Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky, automobily. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

V ostatných okresoch Banskobystrického kraja, s výnimkou okresu Žarnovica, platia počas štvrtkového popoludnia výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Meteorológovia tvrdia, že práve na strednom Slovensku ide o tretí deň za sebou s intenzívnymi búrkami. "A v piatok (26. 5.) bude ďalší," doplnil SHMÚ. Cez víkend sa už má podľa SHMÚ vzduchová hmota definitívne vymeniť a búrky nehrozia.

V okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno a Detva platí zároveň vo štvrtok popoludní aj prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovými povodňami.