Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Júl bol na mnohých meteorologických staniciach najteplejším v histórii

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Na východnom Slovensku boli v júli niekde dosiahnuté, prípadne vyrovnané absolútne najvyššie hodnoty priemernej mesačnej teploty vzduchu pre príslušnú meteorologickú stanicu aspoň od roku 1961.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Tohtoročný júl sa stal na mnohých meteorologických staniciach Slovenska najteplejším júlom v histórii ich prevádzky. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.



„Nápadné to bolo predovšetkým na severnom a východnom Slovensku, kde pôvodné rekordné hodnoty priemernej mesačnej teploty vzduchu pre júl vzrástli niekde aj o viac ako jeden stupeň Celzia, napríklad vo Švedlári sa pôvodná rekordná hodnota zmenila z 18,7 stupňa Celzia z roku 2010, na 19,8 v roku 2021 a podobne v Spišských Vlachoch z 19,7 stupňa Celzia tiež z roku 2010, na 20,8 v roku 2021," približuje SHMÚ.

Ozrejmil, že príčinou, okrem iných vplyvov, bolo aj to, že v tohtoročnom júli boli dlhšie veľmi vysoké hodnoty minimálnej dennej teploty vzduchu, čo sa prejavilo v kotlinových polohách, v akých sú situované spomínané meteorologické stanice.

Na východnom Slovensku boli v júli niekde dosiahnuté, prípadne vyrovnané absolútne najvyššie hodnoty priemernej mesačnej teploty vzduchu pre príslušnú meteorologickú stanicu aspoň od roku 1961. Príkladom je Kamenica nad Cirochou, kde v júli podľa SHMÚ dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu 22,5 stupňa Celzia a dovtedy najvyššia hodnota priemernej mesačnej teploty vzduchu na tejto meteorologickej stanici bola 22,4 stupňa Celzia z augusta 2015.