Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

Leto bolo prevažne nadnormálne teplé, vyznačovalo sa i búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac ustálené počasie bolo v auguste, najpremenlivejším mesiacom z pohľadu počasia bol jún.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Tohtoročné leto bolo v porovnaní s normálom prevažne nadnormálne teplé, počet tropických dní bol však v porovnaní s poslednými rokmi nižší. Počasie bolo nestále, vyznačovalo sa i častými búrkami. Klimatológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jozef Pecho a Pavol Faško o tom informovali na štvrtkovom tlačovom brífingu.

V porovnaní s normálom v rokoch 1981 až 2010 bolo v priemere o 1,2 stupňa Celzia viac. "V porovnaní so štandardným normálom 1961 až 1990 bolo leto 2020 mimoriadne teplé s priemernou odchýlkou plus 2,1 stupňa Celzia," doplnil Pecho.

Celkovo hodnotia odborníci leto väčšinou ako piate až dvanáste najteplejšie. Najvyššiu teplotu, 36 stupňov Celzia, namerali na stanici Senica – Kunov koncom júla. Najteplejším mesiacom bol august.

"Počet letných a tropických dní bol v priebehu leta síce nadnormálny, no v prípade počtu tropických dní ani zďaleka nedosiahol úrovne z posledných rokov," poznamenali odborníci. Dodali, že napríklad v rokoch 2017 až 2019 v Hurbanove zaznamenali aspoň 43 tropických dní.

Najviac ustálené počasie bolo v auguste, najpremenlivejším mesiacom z pohľadu počasia bol jún. "Práve v júni sme na našom území pozorovali veľké množstvo búrok, ktoré boli lokálne aj veľmi intenzívne. Intenzívne búrky sa však vyskytli aj v júli a v auguste," vysvetlil klimatológ.

Intenzívne búrky sa vyskytovali vo veľkom počte najmä v južnej polovici stredného Slovenska. Najvyšší úhrn zrážok zaznamenali na meteorologickej stanici Muránska Huta – Predná Hora na hornom Gemeri. Spadlo tam až 678 milimetrov.

Na globálnej úrovni bolo tohtoročné leto tretie od roku 1880, v Európe šieste najteplejšie. Celkovo je rok 2020 zatiaľ druhým najteplejším rokom v histórii pozorovaní hneď po roku 2016.