Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

SHMÚ: Máj bol na väčšine územia studený a s množstvom zrážok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celoslovenský rekord bol 11. mája prekonaný v prípade minimálnej dennej teploty vzduchu.

Bratislava 7. júna (TASR) - Máj bol na väčšine územia studený. Priemerná mesačná teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od 12 do 14 stupňov Celzia, vo vyšších polohách do deväť stupňov Celzia a na horách slabo nad nulou. Meteorológovia zaznamenali tiež nadpriemerný výskyt zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

"Pravidelný prílev chladnejšieho vzduchu od západu až severozápadu viedol k celkovo chladnému charakteru počasia v priebehu väčšej časti uplynulého mesiaca, keď sa vyskytol len malý počet dní s nadnormálnou teplotou vzduchu," zhodnotili odborníci.

Relatívne teplejšie bolo len na začiatku mája, a potom v období od 9. do 12. mája, v ktorom meteorológovia zaznamenali aj prvý tropický deň, teda s teplotou aspoň 30 stupňov Celzia. Evidovali ho v Holíči (30,6 stupňa Celzia), Kráľovej pri Senci (30,3 stupňa Celzia) a v Mužli (30 stupňa Celzia). "V prípade maximálnej dennej teploty v Holíči to bola ôsma najvyššia hodnota maximálnej dennej teploty vzduchu, ktorá bola zaznamenaná od polovice 20. storočia na Slovensku dňa 11. mája," doplnili.

Celoslovenský rekord bol 11. mája prekonaný v prípade minimálnej dennej teploty vzduchu. Stalo sa tak na meteorologickej stanici v Piešťanoch, kde denné minimum nekleslo pod 18,2 stupňa Celzia, čím bol prekonaný dovtedajší celoslovenský rekord z Bratislavy na Kolibe a na Malom Javorníku so 17,6 stupňa Celzia.

V Hurbanove namerali 26. mája druhú najnižšiu minimálnu teplotu vzduchu (3,7 stupňa Celzia) aspoň od roku 1901. "Vôbec najnižšiu teplotu vzduchu sme v priebehu mája zaznamenali, mimo vysokohorských polôh, v obci Polomka (-5,3 stupňa Celzia dňa 4. 5.). Vo vysokohorských polohách bolo mesačné minimum teploty vzduchu zaznamenané 8. mája, a to -12,5 stupňa Celzia," dodali.

Zrážky sa s výnimkou začiatku mája vyskytovali na území Slovenska takmer každý deň. "Najvyššie denné úhrny zrážok sme zaznamenali dňa 17. mája, kde v niektorých lokalitách na strednom Slovensku spadlo aj viac ako 50 milimetrov za 24 hodín. Najviac to bolo v Banskej Bystrici, kde denný úhrn zrážok dosiahol 65,8 milimetrov, pričom ide súčasne o najvyššiu hodnotu denného úhrnu zrážok v máji aspoň od roku 1951," skonštatovali meteorológovia.