Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Neodkladajte dáždniky: Riziko prívalových dažďov stále trvá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pre celé územie Slovenska platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Bratislava 7. júna (TASR) - Meteorológovia upozorňujú na pretrvávajúce riziko prívalových dažďov. Najmä na menších tokoch môže dôjsť k vzostupu vodných hladín, väčšie množstvo vody sa môže nahromadiť aj na cestách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Apeluje preto na opatrnosť.

"Intenzita dažďa ojedinele presahuje 30 milimetrov za 30 minút. Aktuálne najmä v búrkach v centrálnej časti Podunajskej nížiny a na krajnom severozápade. Prívalový dážď hrozí aj naďalej," konštatujú meteorológovia.

Krúpy počas dažďa či búrok padajú len zriedkavo. Avšak práve prívalový dážď je v stredu podľa SHMÚ najčastejším nebezpečným prejavom búrok. Vyskytnúť sa môže aj bez bleskov.

Pre celé územie Slovenska platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Výnimkou sú v súčasnosti okresy Púchov a Považská Bystrica, kde boli výstrahy zvýšené na druhý stupeň. Podľa meteorológov tam môže spadnúť 30 až 50 milimetrov zrážok.

V niektorých okresoch platia tiež hydrologické výstrahy. Druhý stupeň predbežne platí pre Považskú Bystricu a Bytču. Prvý stupeň bol zatiaľ vyhlásený pre Dunajskú Stredu, Galantu, Šaľu, Hlohovec, Púchov, Nové Zámky a Nitru.