Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na horách i na západe môže byť veterno, na východe hmla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Prešovskom a Košickom kraji a tiež v okresoch Brezno, Revúca a Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji sa môže tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Bratislava 19. novembra (TASR) - V Bratislavskom kraji, v Trnave i na horách môže byť v piatok veterno, východné Slovensko potrápi hmla. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na horách nad pásmom lesa môže dosiahnuť vietor v nárazoch 110 až 125 kilometrov za hodinu, v priemere to môže byť od 70 do 85 kilometrov za hodinu. SHMÚ pripomína, že takáto rýchlosť vetra môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre turistiku a horolezectvo. Na západnom Slovensku môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť 45 až 50 kilometrov za hodinu. Spôsobiť môže škody menšieho rozsahu.

V Prešovskom a Košickom kraji a tiež v okresoch Brezno, Revúca a Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji sa môže tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Na zníženú viditeľnosť v niektorých lokalitách upozorňuje vodičov aj Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli zjazdnost.sk. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v okolí Ludvíkovho dvora. Na hmlu s dohľadnosťou do 100 metrov si treba dávať pozor lokalitách Trebišov, Hanušovce nad Topľou, Vranov nad Topľou, Vajkovce, Kráľovský Chlmec, Holčíkovce a Sečovce. Podľa SSC sú zároveň zjazdné všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR. Zjazdné sú tiež cesty I., II. a III. triedy, ako aj horské priechody.