Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na horách môže byť aj naďalej veterno

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V polohách nad 1500 metrov môže lokálne dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h), čo je silná až mohutná víchrica.

Bratislava 27. januára (TASR) - So silnejším vetrom na horách treba počítať aj v noci i v nedeľu (28. 1.). Pripomína to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica. V polohách nad 1500 metrov môže lokálne dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h), čo je silná až mohutná víchrica. Cez deň sa môže rýchlosť vetra o niečo znížiť.

Výstrahy prvého stupňa platia predbežne pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina a Martin. Vietor tam môže dosiahnuť v nárazoch miestami rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h, čo predstavuje víchricu.

Vo viacerých severných okresoch sa zároveň môžu aj naďalej vytvárať snehové jazyky a záveje. Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer celý Žilinský kraj, s výnimkou Bytče. Rovnako platia aj pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.