Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

SNEHOVÉ ZÁVEJE I JAZYKY: Na severe Slovenska môže silnejšie zafúkať

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad platí do soboty do 2.00 h aj prvostupňová výstraha pred snežením. Napadnúť môže do 15 centimetrov nového snehu.

Bratislava 17. decembra (TASR) - V severných oblastiach Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky, záveje a na horách môže silnejšie zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov platí pre väčšinu Žilinského kraja, tiež pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa. Upozornenie predbežne platí do sobotného (18. 12.) rána.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad platí do soboty do 2.00 h aj prvostupňová výstraha pred snežením. Napadnúť môže do 15 centimetrov nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnili meteorológovia.

Na horách severného Slovenska sa môže do sobotného rána vyskytovať aj silnejší vietor. V nárazoch môže podľa SHMÚ dosahovať krátkodobo rýchlosť do 135 kilometrov za hodinu. Silnejšie zafúkať môže tiež na juhovýchodnom Slovensku, konkrétne v okresoch Rožňava, Košice, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance.