Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na Slovensku aktuálne prevažujú normálne vlhkostné podmienky

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Poukázali na to, že v máji boli mesačné úhrny zrážok vyššie ako v apríli.

Bratislava 6. júna (TASR) - Na Slovensku aktuálne prevažujú normálne vlhkostné podmienky. Veľmi sucho je v Orechovej, mierne sucho je v Oravskej Lesnej, Podolínci, Spišských Vlachoch, Bardejove, Milhostove a Michalovciach. Mierne vlhko je v Banskej Bystrici, Senici a v Bratislave na Kolibe. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Deficit zrážok je najvyšší mínus 74 milimetrov (mm) v Oravskej Lesnej, ďalej mínus 44 mm v Podolínci a mínus 43 mm v Dudinciach. Nadbytok zrážok plus 77 mm je v Bratislave-Kolibe, 45 mm v Banskej Bystrici a 43 mm v Senici," uviedli meteorológovia.

Poukázali na to, že v máji boli mesačné úhrny zrážok vyššie ako v apríli. Najvýdatnejšie veľkopriestorové zrážky sa podľa ich slov sústreďovali na krajný západ a juhozápad Slovenska, rovnako aj na niektoré oblasti v južnej polovici stredného Slovenska a na juhozápad východného Slovenska. "Medzi oblasti Slovenska, kde bolo v tohtoročnom máji menej atmosférických zrážok, patril širší priestor Východoslovenskej nížiny, kde napríklad vo Vysokej nad Uhom a v neďalekej Orechovej zaznamenali za celý mesiac iba 29 mm zrážok," dodali.