Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na Slovensku je v týchto dňoch mimoriadne suchý vzduch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Najsuchší vzduch bol v nižších polohách v nedeľu 13. marca, keď napríklad popradské letisko zaznamenalo deficit rosného bodu 28 stupňov Celzia a Dudince 31 stupňov Celzia.

Bratislava 14. marca (TASR) - Na Slovensku je v týchto dňoch mimoriadne suchý vzduch. Meteorológovia v ňom zaznamenávajú aj výrazné rozdiely v teplote vzduchu. Rána sú mrazivé a cez deň sa teplota bežne dostáva nad desať stupňov Celzia. Amplitúdu teploty vzduchu aj viac ako 20 stupňov Celzia lokálne zaznamenávajú každý deň. Na sociálnej sieti o tom v pondelok informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Pri podrobnejšom pohľade na konkrétne parametre vlhkosti môžeme vidieť, že ide o mimoriadne nízke hodnoty. Deficit teploty rosného bodu presahuje 20, v extrémoch dokonca 30 stupňov Celzia," priblížili z SHMÚ.

Najsuchší vzduch bol v nižších polohách v nedeľu 13. marca, keď napríklad popradské letisko zaznamenalo deficit rosného bodu 28 stupňov Celzia a Dudince 31 stupňov Celzia. "Takéto hodnoty odpovedali relatívnej vlhkosti menej ako desať percent, čo ľuďom už môže spôsobovať zdravotné komplikácie. Veľmi suchý vzduch je u nás aj v pondelok s deficitom rosného bodu väčšinou 20 až 25 stupňov Celzia a relatívnou vlhkosťou okolo 20 percent," konkretizovalo SHMÚ.

Meteorológovia uviedli, že takéto nízke hodnoty vlhkosti sa na Slovensku vyskytujú po jarných vpádoch studeného vzduchu. Pri prenikaní studeného vzduchu do nižších zemepisných šírok totiž dochádza vplyvom silnejšieho slnečného žiarenia k ohrevu vzduchovej hmoty, no vlhkosť sa nezvyšuje. "Hovoríme tak o transformácii vzduchovej hmoty. Efekt sa najviac prejavuje v denných hodinách, okolo poludnia a popoludní, keď je teplota najvyššia," dodávajú.