Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Meteorológovia pripomínajú: Piatkové poobedie prinesie aj sneženie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

V západnejších oblastiach meteorológovia očakávajú sneh najmä v polohách nad 300 metrov nad morom.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Na väčšine Slovenska treba v piatok poobede počítať so snehom, najmä vo vyšších polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na webe.

Výstraha platí až do noci pre všetky kraje s výnimkou Nitrianskeho. V Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí od 14.00 h, v ostatných krajoch už od 12.00 h.

V západnejších oblastiach meteorológovia očakávajú sneh najmä v polohách nad 300 metrov nad morom. Smerom na stredné Slovensko v polohách od 400 až 600 metrov nad morom.

Napadnúť môže od desať do 15 centimetrov snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb)," upozornil SHMÚ.

Na krajnom západe Slovenska môže snežiť aj v nižších polohách


Snehové zrážky sa môžu na západe Slovenska vyskytnúť aj v nižších polohách. Podľa meteorológov môže na Záhorí a krajnom juhozápade spadnúť viac ako 5 milimetrov (mm) zrážok snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Meteorológovia očakávajú pribúdanie zrážok v súvislosti s plytkou tlakovou nížou, ktorá k nášmu územiu postupuje od juhu. "Zároveň sa v spodných hladinách na zadnej strane níže ochladzuje. To spôsobí, že sa zrážky miestami budú meniť na snehové, predovšetkým na krajnom západe, kam chladný vzduch začína natekať už v týchto chvíľach," vysvetlili.

Vo vyšších polohách Malých Karpát či v pohoriach na strednom Slovensku môže podľa SHMÚ spadnúť ojedinele aj viac ako 10 mm zrážok.