Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Počasie

Pozor na prízemný mráz: Teploty môžu klesnúť aj na -1 až -4 stupne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti bežný a môže spôsobiť škody na teplomilnej vegetácii, podotýka SHMÚ.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Na strednom a severnom Slovensku sa počas najbližšej noci a rána môže vyskytnúť prízemný mráz. Teploty môžu klesnúť ojedinele na -1 až -4 stupne Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Výstrahy pred prízemným mrazom platia pre Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. V dolinách a kotlinách a vo výške piatich centimetrov nad povrchom môže teplota vzduchu dosiahnuť -1 až -2, na niektorých miestach -4 stupne Celzia. "Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," podotýkajú meteorológovia.

Pre rovnaké kraje s výnimkou Trenčianskeho platia zároveň výstrahy pred nízkymi teplotami, klesnúť môžu na -1 stupeň Celzia. "Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti bežný a môže spôsobiť škody na teplomilnej vegetácii," podotýka SHMÚ.

Výstrahy predbežne platia v utorok (7. 9.) od 2.00 do 7.00 h.