Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

PORIADNE ZAFÚKA: Na východe krajiny stále platí výstraha pred vetrom

Na snímke veterný rukáv - ukazovateľ smeru vetra. Foto: TASR - Michal Svítok

Meteorológovia varujú v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné a Snina aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Bratislava 11. januára (TASR) – V niektorých okresoch na východnom Slovensku platia naďalej výstrahy pred vetrom i pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. V týchto lokalitách sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu a/alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné a Snina aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.


Chladný vzduch je najmä na severe, no lokálne preniká aj na juh



Od severu až severovýchodu nad Slovenskom prúdi chladný vzduch. Najchladnejšie je na Orave, Spiši, Šariši a v pohraničných oblastiach horného Zemplína s teplotou mínus šesť až mínus tri stupne Celzia. Na Liptove zväčša len slabo pod nulou, oblasť je tiež čiastočne v závetrí. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Cez hory sa chladný vzduch dostáva len čiastočne. V záveterných lokalitách je tak ešte stále teplejší vzduch, najmä v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sú väčšinou dva až štyri stupne Celzia. "Na krajný západ a juhovýchod Slovenska však chladný vzduch už prenikol a je tak len okolo nuly," uviedli meteorológovia.

Lokálne je aj dosť veterno, čo zvyšuje pocit chladu. Pri čerstvom až silnom vetre je napríklad v Poprade pri mínus 5,5 stupňa Celzia pocitová teplota mínus 14 stupňov Celzia, v Telgárte pri mínus sedem stupňov Celzia je pocitovo mínus 17 stupňov Celzia a v Košiciach pri mínus jednom stupni Celzia je pocitovo mínus desať stupňov Celzia.

"Chladnejší vzduch u nás zotrvá aj v stredu (12. 1.), no vietor bude slabší," uzavreli meteorológovia.