Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na Záhorí i v okrese Nové Zámky hrozia naďalej povodne z dažďa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okresy Trnava, Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Turčianske Teplice.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Na Záhorí v okresoch Skalica, Senica, Malacky a v okrese Nové Zámky hrozia naďalej povodne z trvalého dažďa. V týchto lokalitách platí hydrologická výstraha tretieho stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Hydrologická výstraha tretieho stupňa v týchto lokalitách trvá až do odvolania. "Vzhľadom na nasýtenosť povodí, spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a ďalšie predpovedané zrážky je predpoklad opätovného vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," tvrdia meteorológovia.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okresy Trnava, Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Turčianske Teplice. V okrese Košice okolie platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou. Prvý stupeň pred povodňou z trvalého dažďa je vyhlásený takmer na celom južnom a strednom Slovensku.

V sobotu bude pršať najmä na východe Slovenska


V sobotu (17. 10.) bude pršať najmä na východe Slovenska. Pre všetky okresy Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred dažďom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V týchto okresoch sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok desať až 15 milimetrov. "Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a vysoký stupeň nasýtenia povodí a súčasný vysoký stav vodnej hladiny na vodných tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," uviedli meteorológovia.

Výstraha platí od soboty od 8.00 do 20.00 h.