Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

TASTE DÁŽDNIKY: Na západnom aj strednom Slovensku hrozia búrky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 milimetrov za 30 minút a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, aj s krúpami.

Bratislava 3. júna (TASR) - Na západnom a strednom Slovensku sa môže večer výdatnejšie rozpršať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský, Žilinský kraj a pre okresy Poprad a Rožňava. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 milimetrov za 30 minút a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, aj s krúpami.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov)," pripomínajú meteorológovia. Škody menšieho rozsahu môže spôsobiť aj vietor, napríklad lámanie konárov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách budov. Prípadné krúpy môžu poškodiť vegetáciu, ich súvislá vrstva na ceste môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Výstrahy predbežne platia od piatka 22.00 h do soboty 06.00 h.