Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Počasie

SHMÚ: Nad územie Slovenska by sa mal dostať prach z púšte Sahara

Na archívnej snímke zo 14. mája 2020 karoséria a sklo auta so stopami po prachu zo Sahary. Foto: TASR - Dano Veselský

Prach k nám podľa modelových výpočtov začne prenikať v noci a bude postupovať od juhozápadu.

Bratislava 21. apríla (TASR) - V noci zo štvrtka na piatok (22. 4.) by sa mal nad územie Slovenska dostať prach z púšte Sahara. Prach k nám podľa modelových výpočtov začne prenikať v noci a bude postupovať od juhozápadu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Na miestach, kde sa počas piatka vyskytnú zrážky, je preto možné očakávať zašpinenie rôznych predmetov nachádzajúcich sa v exteriéri (autá, záhradný nábytok). "V priebehu noci z piatka na sobotu (23. 4.) saharský prach naše územie postupne opustí, avšak v nedeľu (24. 4.) je pravdepodobne možné očakávať jeho ďalšiu vlnu výskytu," spresnili meteorológovia.

Vyzdvihnutie prachu z povrchu Sahary bolo spôsobené výskytom tlakovej níže v oblasti severozápadnej Afriky. Táto níž v týchto chvíľach podľa meteorológov postupuje smerom do Európy. "Na základe výpočtov modelu sa dá očakávať, že v rámci tohto roka pôjde o doposiaľ najväčšie množstvo prachu nachádzajúce sa vo vzduchu nad naším územím. Lokálne to môže byť aj viac ako 0,8 gramu na štvorcový meter, čo v prepočte predstavuje viac ako 800 kilogramov na jeden štvorcový kilometer," poznamenali zo SHMÚ.