Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ: Nepriaznivá situácia na tokoch západného Slovenska pretrváva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hydrologická situácia na tokoch v oblasti slovenskej časti povodia Moravy, Nitry a tokov stekajúcich z východných svahov Malých Karpát bola v júli tohto roka v stave pretrvávajúceho sucha.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Nepriaznivá situácia na tokoch západného Slovenska naďalej pretrváva. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval v hydrologickej analýze, v ktorej sa zameral na toky povodia Moravy, Nitry a oblasti Malých Karpát.

"Na základe výsledkov môžeme zhodnotiť, že hydrologická situácia je vo väčšine meraných vodomerných staníc opäť na úrovni júlových hodnôt," uviedli odborníci. Podľa ich slov sú na jej zlepšenie podmienkou výdatnejšie zrážky, ideálne s menšou intenzitou ale dlhším trvaním. Voda by sa tak dostala do pôdy a podzemnej vody a doplnila deficit vytvorený dlhotrvajúcim suchom a vysokými teplotami.

Hydrologická situácia na tokoch v oblasti slovenskej časti povodia Moravy, Nitry a tokov stekajúcich z východných svahov Malých Karpát bola v júli tohto roka v stave pretrvávajúceho sucha. V niekoľkých vodomerných staniciach boli dosiahnuté minimá za pozorované obdobie a vyskytli sa aj prípady dočasne vyschnutých úsekov.