Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Počasie

Noc priniesla mínusové teploty, no bola teplejšia ako predchádzajúca

Ilustračné foto. Foto: FOTO: Tomáš Slovinský.

V porovnaní oboch nocí sa nezmenili najteplejšie miesta, tými aj počas predchádzajúcej noci ostali svahové lokality v stredných horských polohách, približne od 300 do 800 metrov nad morom.

Bratislava 28. októbra (TASR) – V noci na štvrtok zaznamenali meteorológovia najnižšiu teplotu na stanici Nálepkovo, kde sa ochladilo na mínus štyri stupne Celzia. Na 14 staniciach klesla teplota vzduchu na mínus tri stupne a menej.

Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Konštatuje zároveň, že v porovnaní s nocou z utorka na stredu bola uplynulá noc predsa len o niečo teplejšia.



Meteorológovia objasňujú, že príčinou bol o niečo teplejší a o málo vlhší vzduch, zvýšil sa aj obsah vodnej pary. „Následkom toho sa v noci vytváralo aj viac hmiel a nízkej oblačnosti a podmienky na radiačné ochladzovanie vzduchu boli tak v porovnaní s predchádzajúcou nocou horšie," vysvetľujú.

V porovnaní oboch nocí sa nezmenili najteplejšie miesta, tými aj počas predchádzajúcej noci ostali svahové lokality v stredných horských polohách, približne od 300 do 800 metrov nad morom. „Najvyššie minimum sme namerali na stanici na vrchu Španí laz, konkrétne 6,4 stupňa Celzia," dodávajú meteorológovia.