Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SHMÚ očakáva pri búrkach prívalové zrážky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Postupne však v povodiach zasiahnutých intenzívnymi búrkami predpokladá lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.

Bratislava 8. júna (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva pri búrkach prívalové zrážky. Búrky v stredu zasahujú povodia na západnom a strednom Slovensku, postupne by sa mali objaviť aj na východe. Lokálne prinášajú aj intenzívne lejaky. SHMÚ o tom informuje na sociálnej sieti.

Vplyvom zvlneného studeného frontu dochádza k tvorbe búrkovej činnosti, lokálnej aj intenzívnej. "Doposiaľ, k 17.00 h, sme zaznamenali vysoké krátkodobé úhrny najmä v povodiach dolného Váhu, Nitry, Žitavy a dolného Hrona so zaznamenaným maximom 33,6 milimetra v Gbelciach," priblížili meteorológovia. Za posledných 24 hodín zaznamenali zrážky rôznej intenzity takmer na celom území s výnimkou východného Slovenska.

Zatiaľ sa búrkové úhrny na aktuálnej hydrologickej situácii na tokoch podľa SHMÚ takmer neprejavili. Postupne však v povodiach zasiahnutých intenzívnymi búrkami predpokladá lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Je možné dosiahnutie alebo prekročenie vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Okrem toho môže dôjsť k povodňovým úkazom predovšetkým mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytie cesty.