Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Od konca septembra registruje SHMÚ výraznú aktivitu tlakových níží

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Úhrny zrážok dosiahli podľa meteorológov v období od 25. septembra do 11. októbra najvyššie hodnoty prevažne v západných a juhozápadných oblastiach SR.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Meteorológovia od konca septembra registrujú výraznú aktivitu tlakových níží. Tvoria sa v oblasti severného Talianska a Jadranu. Pri postupe severným smerom výrazne zasahujú zrážkami aj územie SR. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Úhrny zrážok dosiahli podľa meteorológov v období od 25. septembra do 11. októbra najvyššie hodnoty prevažne v západných a juhozápadných oblastiach SR. "Napríklad v Piešťanoch to bolo 149, v Topoľčanoch 138 a v Nitre 131 milimetrov," spresnili s tým, že v histórii meraní boli u nás podobné typy poveternostných podmienok zaregistrované v roku 1974.

SHMÚ ďalej informoval, že situácia sa v prípade stavu pôdnej vlahy a sucha oproti predchádzajúcim týždňom takmer nezmenila. "V povrchovej vrstve a v celom profile je to na celom území bez rizika. V hlbšej vrstve je len ojedinele na Orave znížená úroveň pôdnej vlahy v porovnaní s dlhodobým priemerom," dodal s tým, že relatívne nasýtenie je najnižšie na juhu stredného Slovenska a juhovýchode Podunajskej nížiny.

V rámci stavu meteorologického sucha sú na väčšine územia normálne až mierne vlhké podmienky. "Extrémne vlhko je už podľa SPI v Piešťanoch a Nitre. Aj index CMI poukazuje na veľmi vlhké podmienky v Piešťanoch," doplnili meteorológovia. Najvyšší deficit zrážok je podľa nich za posledné dni v Oravskej Lesnej a v Košiciach.