Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

SHMÚ: Piatkové teploty sú od rekordných hodnôt výrazne vzdialené

Ilustsračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Očakávané denné teploty v rozmedzí od 10 do 16 stupňov Celzia sú od plusových i mínusových rekordov, pripadajúcich na štvrtý novembrový deň, poriadne vzdialené.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Teplotné rekordy na Slovensku v piatok určite nepadnú. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to konštatuje na sociálnej sieti s tým, že piatkové očakávané denné teploty v rozmedzí od 10 do 16 stupňov Celzia sú od plusových i mínusových rekordov, pripadajúcich na štvrtý novembrový deň, poriadne vzdialené.

Poukazujú pritom na 4. november 2018, ktorý bol na viacerých staniciach vôbec najteplejší v histórii, na krajnom východe vtedy panovali takmer letné podmienky. "Na stanici Orechová sme zaznamenali 24,2 stupňa Celzia, takmer 24 stupňov však bolo aj v Prievidzi," dodávajú meteorológovia.

Najnižšie minimá sa naopak vyskytli v rôznych rokoch. "Napríklad v Hurbanove platí dodnes rekord z roku 1908 s hodnotou -7,5 stupňa Celzia," upozornili. Pripomenuli aj studený začiatok novembra v roku 2016, keď v Bratislave na letisku namerali -4,5 stupňa Celzia. Výrazne pod bod mrazu už môže teplota v tomto období roka klesať v horských dolinách. "V roku 1988 namerali 4. novembra v Oravskej lesnej -13,8 stupňa Celzia," dodal SHMÚ.